Королевська хоче повернути загальний доступ до Єдиного держреєстру підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська хоче повернути загальний доступ до Єдиного держреєстру підприємств

Казна та Політика
132
Відкриття Єдиного державного реєстру підприємств для публічного доступу обмежить можливості для рейдерства і дасть можливість розвиватися економіці, вважає голова комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська (БЮТ-Батьківщина).
Коментуючи схвалення у Верховній Раді в першому читанні розробленого нею законопроекту про відкриття доступу до даних Єдиного державного реєстру (№ 8373), Н. Королевська нагадала, що в лютому поточного року Кабмін скасував загальний доступ до відомостей Єдиного державного реєстру через мережу Інтернет. "Таким чином, був закритий доступ до таких відомостей про підприємство, як його найменування, розташування, код ЄДРПОУ, діє воно, ліквідоване, або перебуває в стані банкрутства. Це негативно вплинуло на надійність майнового та ділового обороту в сфері підприємництва, відкрило шлях до рейдерства", - цитує депутата її прес-служба.
Королевська винесла на голосування законопроект, в якому пропонується відновити відкритий і цілодобовий доступ до відомостей Єдиного державного реєстру через мережу Інтернет. "Так ми зможемо відкрити Єдиний реєстр для людей і повернути в діловий обіг визначеність і надійність. Це рішення також дозволить заощадити кошти бюджету і відмовитися від видання спеціалізованого друкованого засобу масової інформації, в якому публікуються відомості з Єдиного державного реєстру", - вважає депутат.
Документом також передбачено встановити, що існує лише один оригінальний примірник установчих документів, який зберігається у державного реєстратора. "Це дозволить відмовитися від інституту дублікатів, від обтяжливих процедур їх отримання у разі втрати оригіналу, від необхідності здавати оригінали реєстратору для внесення змін до установчих документів. Також у законопроекті уточнений перелік осіб, які можуть діяти від імені юридичної і фізичної особи, та перелік відомостей, які потрібно вносити до реєстру. Всі ці заходи дозволять надати інструмент для більшої надійності правових угод, а також мінімізує можливості для зловживань при подачі документів державному реєстратору", - зазначила Королевська.
Крім того, за її словами, відповідно до Податкового кодексу підприємці зобов'язані надавати контрагентам оригінали виписок та витягів з єдиного реєстру, які є платними. Після скасування свідоцтва про держреєстрацію саме ці документи податкова служба схвалює як підтвердження держреєстрації суб'єкта підприємницької діяльності. Таким чином, підприємці несуть великі додаткові витрати.
Після звернення підприємницьких організацій Королевська підготувала законопроект, що скасовує цю норму. За інформацією її прес-служби, найближчим часом народний депутат внесе його на розгляд парламенту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас