КСУ дозволив судовим виконавцям звертатися з позовом до суду для проникнення в житло боржника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ дозволив судовим виконавцям звертатися з позовом до суду для проникнення в житло боржника

Кредит&Депозит
894
Конституційний суд України (КСУ) дозволив судовим виконавцям звертатися з позовом до суду для проникнення в житло боржника в рамках забезпечення позову про стягнення майна боржника. Таке рішення було оприлюднене сьогодні, передає кореспондент РБК-Україна.
"В аспекті конституційного звернення положення частини першої ст. 376 у взаємозв'язку зі статтями 151, 152, 153 Цивільного процесуального кодексу України необхідно розуміти так, що для виконання постанови суду про забезпечення позову, питання про примусове проникнення в житло або інше володіння боржника фізичної особи або особи, в якої знаходиться майно і грошові кошти боржника, вирішується судом за місцезнаходженням житла або іншого володіння особи за поданням державного виконавця", - йдеться в рішенні.
Нагадаємо, в КСУ зверталася громадянка України Ірина Синюгіна. На думку суб'єкта права на конституційне звернення, суди загальної юрисдикції по-різному застосовують частину першу статті 376 Кодексу: в одних випадках суди задовольняють подання державного виконавця про примусове проникнення в житло при виконанні постанови про забезпечення позову, в інших - відмовляють в задоволенні такого подання, вважаючи, що в контексті цієї статті йдеться про виконання судового рішення, яким закінчується розгляд справи, а отже, виконання постанови суду про забезпечення позову не може бути підставою для задоволення подання про примусове проникнення в житло.
Суб'єкт права на конституційне звернення вважає, що внаслідок неоднозначного застосування судами частини першої статті 376 Кодексу було порушено її право на недоторканність житла, передбачене частиною першої статті 30 Конституцій України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас