США на межі дефолту. Що чекає Україну… — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США на межі дефолту. Що чекає Україну…

Казна та Політика
13774
Конгрес США відмовив Бараку Обамі збільшити максимальний рівень державного боргу країни. Причому зроблено це було в ультимативній формі і не без політичної складової. Проти проголосували всі конгресмени-республіканці. Вони зажадали від президента спершу скоротити низку статей держвидатків, щоб знизити дефіцит бюджету. Але, швидше за все, головна причина такого протистояння - передвиборна кампанія, що де-факто стартує в США. Тобто, протиборчі за крісла впливу сторони, незважаючи на те, що країна стоїть на порозі нової глибокої рецесії і в принципі все може закінчитися дефолтом, доводять один одному, хто в США господар.
Що стосується скорочення видатків, то в цьому напрямі адміністрація президента США не бездіяльна. Припинено урядові відрахування до двох найбільших пенсійних фондів. Зараз розробляється схема скорочення субсидій в сільському господарстві, видатків на пенсійні програми, а також продажі держвласності. Республіканці вважають, що уряду також необхідно продати активи, включаючи резерви золота, аби залучити кошти для виплат кредиторам. Всі ці дії, як відомо, зовсім не сприяють розумінню з боку електорату, що може похитнути позиції демократів. Та й республіканців зрозуміти можна. Доброчинні проекти Обами, які реалізовувалися на противагу принципам Буша-молодшого і фактично внесли "на коні" Б.Обаму в Білий дім, сильно підкосили бюджет США, він їх просто не витримав. Мабуть, конгресмени погодяться на підвищення рівня планки держборгу, але при цьому "соціальний запал" демократів вони остудять.
Ситуація, на перший погляд, справді виглядає критичною, але це за українськими мірками. Держборг США до травня досяг граничного рівня - 14,3 трлн дол., він становить 72,4% ВВП. Міністерство фінансів заявило, що всі технічні заходи, що приймаються, дозволять США уникнути дефолту лише до 2 серпня. Тим часом, за даними євростату, за 2010 рік держборг всієї єврозони склав 85,1% ВВП, ЄС - 80% ВВП, на сьогодні найбільший держборг у Греції (142,8 відсотка ВВП), Італії (119 відсотків), Бельгії (96,8 відсотка) і Ірландії (96,2 відсотка). А згідно з положеннями пакту стабільності ЄС, держборг країн єврозони не повинен перевищувати 60% ВВП, дефіцит бюджету - 3% ВВП.
І ще один дуже важливий момент. Держборг США номінований в доларах. Якщо іншим країнам для погашення своїх зовнішніх зобов'язань потрібно "зелений" ще десь роздобути, активізуючи торговельні операції, то Штатам достатньо провести емісію національної валюти (світова практика такого порятунку дуже добре відома і українцям). Ось саме це дійство і може позначитися на світовому ринку. Курс долара лихоманитиме, що вже продовжується не один місяць. Ось тут-то і варто розібратися, як розгортатимуться події і чим ситуація агукнеться Україні.
Як відзначає Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні, до 2 серпня ще залишається час. Тому у демократів і республіканців є шанс прийти до компромісу. "Навряд чи республіканці відмовляться до 2 серпня голосувати за підвищення планки держборгу, тому що в цьому випадку, з одного боку, вони проявлять принциповість. Але з іншого - події призведуть до безповоротних наслідків, зокрема, зниження рейтингів США з боку рейтингових агентств і остаточної втрати довіри до долара з боку світової фінансової спільноти і, звичайно ж, зниження американської національної валюти", - вважає експерт.
Івченко підкреслює, що певне зниження вартості американської валюти вигідне США. "Проте це зниження має бути помірним і контрольованим. Можливий такий сценарій: прийняття рішення навмисно затягуватиметься до 2 серпня, щоб долар падав у світі відносно основних валют в очікуванні даної події. Можливо навіть, що 2 серпня партії так і не зможуть знайти компроміс, проте США старанно виплачуватимуть по своїх боргах, що не даватиме жодних підстав для дефолту по американських казначейських зобов'язаннях. І лише у вересні-жовтні планка державного боргу буде підвищена і буде розроблений план скорочення державних боргів", - вважає експерт.
На його думку, такий сценарій навряд чи призведе до якоїсь катастрофи на світових фінансових ринках. "Це лише прискорить збільшення купівель центральними банками золота й інших альтернативних валют (китайський юань, бразильський реал, індійська рупія, російський рубль, японська ієна, можливо, євро), що і так виразно проявляється останнім часом. Проте для США це дасть ефект у вигляді підтримки вітчизняного експорту і деякого обмеження китайського імпорту.
Ця новина є ще одним підтвердженням того, що в довгостроковій перспективі, близько 15 років, позиції долара в світі поступово слабшатимуть, а ось позиції валют країн, що розвиваються, навпаки, посилюватимуться. Країни в розрахунках за експорт-імпорт поступово переходитимуть на інші валюти.
Для України, в принципі, це - хороша новина, тому що вона дає чіткий сигнал населенню і бізнесу, що ті колосальні заощадження в готівкових доларах, які оцінюються в 50-60 млрд., в довгостроковій перспективі також можуть знецінюватися і, що світова спільнота, ймовірно, буде змушена шукати новий кошик валют для прив'язки національної валюти", - підкреслив експерт.
Тим часом, як відзначає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, найближчим часом інформація про дії конгресу США буде топ-новиною на світовому ринку. "Дискусії будуть дуже активними, але дефолту не буде. Буде просто своєрідний торг. Швидше за все, рішення буде прийнято в кінці липня, тож спокійне літо не очікується", - вважає експерт.
За його словами, безпосередньо ліміт держборгу США на економіку України не впливає. Наша країна, на відміну від Росії і Китаю, не є крупним власником американських держпаперів (найбільшими міжнародними кредиторами США є Китай, Японія і Великобританія, перші два володіють цінними паперами США на суму 1 трлн. дол. Росія власник держоблігацій на 128 млрд дол. - 8-е місце). Але, дані події значимі для світового валютного ринку, і Україні з проблемним платіжним балансом потрібно бути готовою до різного роду несподіванок.
"Перш за все, проблема спровокує зростання курсу євро/долар. На сьогодні він на рівні 1,44 і має всі шанси досягти 1,5. В результаті, в Україні курс євро/гривня буде на рівні 11,6 грн. з орієнтиром на 12 грн. Євро останнім часом засвідчив свою нестабільність, але дає можливість заробити на курсі за рахунок подій в США.
Девальвація долара відносно євро може призвести до зростання світових цін на метал і хімічну продукцію. У травні 2011 року вартість металу знижувалася (індекс CRB BLS Metals за травень впав на 2,7%). Це призвело до падіння експортної виручки України. Тепер же ситуація може змінитися. Хоча зростуть не лише ціни на метал, але і на продовольство (за травень 2011 індекс CRB BLS Foodstuffs зріс на 2,6% і продовжує підвищуватися). Дешевий долар несе "зелену" інфляцію, яку відчує і Україна", - підкреслює експерт.
За його словами, "зелений, що худне", дасть можливість простіше розміщувати українські єврооблігації на світовому ринку. Інвестори шукатимуть альтернативні об'єкти вкладень, при цьому одну частину доларових ресурсів конвертуватимуть в євро, а іншу, можливо, направлять на купівлю українських єврооблігацій, номінованих в євро. Коли б не вітчизняні бюрократичні традиції, Україна за рахунок проблем США отримала б унікальну можливість залучити потужні прямі вкладення в економіку. Поки інвесторам простіше вкладати долари до Бангладеш або Кенію. Отже, швидше за все, шанс крупних залучень ми упустимо. А шкода, така можливість надається нечасто".
Як бачите, проблеми бувають не лише в економіці України. Світові лідери, як показав час, не позбавлені цього зворотного боку успішності. Шкода лише одного - навіть якщо ситуація може зіграти на користь України, економічні "пріоритети" влади не дадуть їй цим скористатися.
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас