ЄК: Питання порятунку Греції від дефолту буде вирішене в червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: Питання порятунку Греції від дефолту буде вирішене в червні

Казна та Політика
354
Питання чергового порятунку Греції від дефолту, можливо за рахунок додаткових заходів реструктуризації її ринкового боргу або додаткового фінансування з боку ЄС і МВФ, має вирішитися у червні поточного року - про це свідчить заява єврокомісара з економічних та фінансових питань Оллі Рена.
"Незважаючи на значні досягнення у скороченні фіскального дефіциту з весни минулого року, Греція, найімовірніше, не зможе знову вийти на фінансові ринки до початку наступного року, як передбачалося в програмі ЄС і МВФ. Ця ситуація вимагає схвалення складних рішень в червні", - сказав він на засіданні міністрів закордонних справ Євросоюзу в середу.
Греція в середині минулого року була фактично врятована від дефолту пакетом кредитів від країн єврозони і МВФ загальним обсягом 110 млрд євро. Ці кошти повинні були надаватися протягом трьох років, до початку червня 2011 р. Греції було надано позик у рамках цієї зовнішньої підтримки на суму 53 млрд євро. Початковий план ЄС і МВФ припускав, що кредитори покриють обслуговування державних боргів країни на період до кінця 2011 року, потім Греція повернеться на ринки і поступово перейде до самостійного рефінансування своїх зобов'язань. Тепер інвестори дуже сумніваються в можливості країни знову почати залучати довгострокові та середньострокові позики за схваленими ставками в 2012 році. Разом з тим Єврокомісія зазначає, що до кінця поточного року у Греції буде достатньо грошей для розрахунку за борговими зобов'язаннями, якщо всі заплановані кредитні транші від ЄС і МВФ будуть виділені.
Греція отримує фіндопомогу взамін на реалізацію жорсткої програми економічної консолідації. Однак поки держава не вкладається в її меті, і в країні нещодавно був схвалений додатковий пакет "затягування поясів". Кожен квартал місія представників кредиторів, а також ЄЦБ оцінюють ситуацію в Греції з втілення програми консолідації в життя. За підсумками таких оцінок схвалюється рішення про надання чергових кредитів. Четверта місія кредиторів стартувала на початку травня і до цих пір не завершена. "Трійка" досі перебуває в Афінах, ринки чекають на її рішення. Наступний транш, як очікувалося, повинен був надійти Греції до третьої декади червня, без нього країна може допустити дефолт. Місія "трійки" повинна надати свій звіт щодо стану економіки країни, на основі якого влада ЄС, МВФ і самої Греції зможуть визначити потреби Греції у фінансуванні та почати обговорення деталей можливого другого етапу порятунку країни від дефолту. Раніше ЄК неодноразово заявляла, що повна реструктуризація держборгу Греції (яка може включати скорочення його обсягу і відсоткових ставок) не вимагається, може бути обговорена лише добровільна пролонгація інвесторами ринкових боргів держави.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас