ЄК: ЄС, МВФ і ЄЦБ не дали звіту по Греції, екстрені зустрічі не скликаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: ЄС, МВФ і ЄЦБ не дали звіту по Греції, екстрені зустрічі не скликаються

Казна та Політика
266
ЄС, МВФ і ЄЦБ досі не завершили оцінку стану економіки Греції, звіт з якої необхідний для подальших переговорів з виведення країни з кризи, а жодних екстрених нарад щодо ситуації в країні поки не скликалося, повідомив журналістам офіційний представник Єврокомісії.
"Четверта місія "Трійки" (кредиторів) поки що в Афінах, сподіваємося, що їхні рішення можуть з'явитися протягом декількох найближчих днів. Коли конкретно - говорити важко", - сказав він у вівторок.
Раніше єврокомісар Оллі Рен висловлював сподівання на завершення місії та надання її звіту до кінця вже минулого тижня, тобто 27 травня.
Єврокомісія, а також представники Екофіна (рада міністрів економік та фінансів ЄС) і Єврогрупи (рада міністрів фінансів єврозони) також не підтвердили інформацію про те, що найближчими днями можуть відбутися позачергові зустрічі міністрів економіки та фінансів ЄС або єврозони з питання порятунку Греції. "Наразі ми не маємо інформації про скликання подібних зустрічей", - сказали РІА Новини представники ЄК і Екофіна.
Раніше ряд ЗМІ повідомляли, що Екофін або Єврогрупа можуть зібратися на позачергову зустріч 1 або 6 червня для обговорення проблем обтяженої величезними боргами країни.
Греція роком раніше була фактично врятована від дефолту за рахунок схвалення кредитів загальним обсягом 110 млрд євро від ЄС і МВФ, які повинні були виділятися протягом трьох років. В обмін на ці гроші країна зобов'язалася провести програму жорсткої бюджетної консолідації та привести свої макроекономічні показники в норму, щоб, починаючи з 2012 року, вона змогла почати позичати на ринках необхідні суми на необхідні терміни і під прийнятні відсотки для самостійного обслуговування свого державного боргу. Однак ситуація в країні за минулий рік не покращилася і інвестори вкрай сумніваються в можливості її виходу на ринки в 2012 року.
Згідно з планом порятунку Греції за рахунок кредитів ЄС і МВФ, країна забезпечена коштами для рефінансування державних зобов'язань до кінця поточного року, потім частина навантаження повинна була лягти на плечі Греції та її ринкові позики.
Звіт четвертої місії "Трійки", яка зараз перебуває в Афінах, повинен був стати основною для обговорення кредиторами і владою країни подальших дій щодо Греції. Єврокомісар Рен не виключав розгляду добровільної пролонгації термінів ринкових боргів інвесторами країни. Повна реструктуризація боргів держави, що включає скорочення їх обсягу або відсотків, не вважається необхідною і розглядатися не буде, неодноразово заявляли влади ЄС.
Греція скоротила бюджетний дефіцит з 15,4% ВВП в кінці 2009 року до 10,5% ВВП в кінці 2010 року, хоча і не вклалася в узгоджені з кредиторами 9,4% ВВП. Минулого тижня грецький уряд у спробі розблокувати черговий транш допомоги схвалив шестимільярдне скорочення витрат в 2011 році, 22-мільярдний пакет економії на 2012-2015 роки і 50-мільярдну приватизацію державних активів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас