Азаров вважає дискримінаційною позицію ЄК щодо ЗВТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров вважає дискримінаційною позицію ЄК щодо ЗВТ

Казна та Політика
321
Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає дискримінаційною позицію Європейської комісії в переговорах щодо Зони вільної торгівлі (ЗВТ). Про це він сказав під час зустрічі з міністром закордонних справ Греції Дімітрісом Друцасом, повідомляє радіо "Свобода".
Він зазначив, що в переговорах залишається 3 неврегульованих питання, а саме про квотування української сільгосппродукції, послуги автоперевізників та географічні назви товарів.
Зокрема, кажучи про квотування сільгосппродукції, він підкреслив, що Україна має значний експортний потенціал. Але ЄК при цьому пропонує встановити мінімальні квоти. "По суті, це дискримінаційний підхід. Ми взагалі противники будь-яких квот у вільній торгівлі, ми прихильники ліберальної торгівлі", - додав Азаров.
Він зазначив, що Україна згодна на введення 10-річного перехідного періоду, протягом якого квоти будуть збільшуватися.
Говорячи про ринок послуг автоперевізників, прем'єр підкреслив, що в цьому секторі в Україну задіяна велика кількість працівників. Разом з тим він відзначив, що в цьому питанні Україна також готова на перехідний період. Азаров також назвав позицію України у переговорах щодо ЗВТ гнучкою.
Раніше повідомлялося, що Україна і ЄС проведуть 17-й раунд переговорів про створення ЗВТ 20-24 червня в Києві.
Нагадаємо, що 16-й раунд переговорів щодо створення ЗВТ Україна-ЄС пройшов у Брюсселі. Українська делегація, яку на переговорах очолював заступник міністра економіки України Валерій П'ятницький, обговорила ряд важливих питань щодо усунення перешкод і недоробок. Зокрема, під час раунду відбулося обговорення положень майбутньої зони вільної торгівлі Україна-ЄС щодо сфери послуг, сталого розвитку і торгівлі, енергетичних питань.
8 лютого ц.р. в Києві офіційно пройшов 15-й раунд переговорів між Україною та ЄС про створення ЗВТ. Після закінчення переговорів Президент України Віктор Янукович заявив, що створення ЗВТ з ЄС є одним з ключових пріоритетів у діяльності нашої держави.
7 лютого ц.р. прем'єр-міністр України Азаров запропонував підписати угоду про ЗВТ з ЄС з тих позицій, які повністю узгоджені, а ті позиції, з яких триває дискусія, винести в наступну угоду. Азаров зазначив, що на сьогодні на 90% узгоджені позиції за угодою про зону вільної торгівлі з ЄС, а приблизно 10% - потребують подальшого обговорення.
Прем'єр-міністр підкреслив, що консенсусу з ЄС щодо підписання угоди про ЗТС вимагає, зокрема, питання, що стосується агропромислового сектору. Азаров підкреслив, що Україна має потужний агропромисловий потенціал, і це питання в переговорному процесі з ЄС є дуже важливим.
Раніше, керівник переговорної групи від ЄК щодо створення ЗТС Філіп Куїссон зазначив, що угода про ЗВТ між Україною та ЄС буде підписана в 2011 р.
Крім того, Куїссон зазначив, що після підписання угода зажадає ратифікації, і вона набуде чинності не раніше 2013 р. На думку Куїссона, Україна через 10 років буде повністю інтегрована в європейську економіку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас