Німеччина готова дати Греції додаткову фінансову допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина готова дати Греції додаткову фінансову допомогу

Казна та Політика
305
Німеччина може змінити свою стратегію щодо Греції та відмовитися від вимоги реструктуризації грецького держборгу для надання додаткового фінансування, передає РБК з посиланням на агентство Reuters.
Можливе рішення Німеччини позичити Греції більше грошей може допомогти Європі знайти вихід із ситуації з грецькими боргами, коли Афіни залишаться без коштів, що відбудеться вже в середині липня цього року.
Представники єврозони раніше визнали той факт, що Греції можуть знадобитися додаткові кошти розміром 30 млрд євро в 2012-2013 рр. понад наданого минулого року трирічний кредит обсягом 110 млрд євро. Однак поки європейські лідери не прийшли до угоди щодо джерел фінансування потреб Греції. Частково схвалення рішення в даному питанні ускладнює зростаюче незадоволення країн Північної Європи, які більше не хочуть виділяти кошти на порятунок "марнотратів", подібних до Греції.
Нагадаємо, що Європейський союз працює над другим пакетом екстреної допомоги Греції. Причому, як повідомляють представники офіційних кіл ЄС, кредит Афінам може бути наданий вже в червні цього року, щоб уникнути ризику дефолту. За їх словами, обсяг другого пакета фінансової допомоги може досягти 65 млрд євро.
Як повідомлялося, минулого тижня уряд Греції ухвалив рішення про посилення заходів економії. Завдяки цьому держава має намір заощадити ще 6 млрд євро, і знизити дефіцит держбюджету до 7,5% ВВП.
Також, в планах грецької влади приватизація державних компаній. Зокрема, заплановано продаж часток в таких державних фірмах, як телекомунікаційний концерн OTE Telecom і банк TT Hellenic Postbank. Також запланована приватизація портів в Афінах і Салоніках.
Відзначимо, що раніше рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Греції відразу на три ступені (до B+), попередивши, що буде трактувати пролонгацію термінів грецьких позик як кредитну подію, а саме - суверенний дефолт.
Також, 9 травня 2011 р., інше міжнародне рейтингове агентство - Standard & Poor's (S&P) - знизило довгостроковий суверенний рейтинг Греції на два щаблі - з BB-до B. Короткостроковий рейтинг країни знижений з B до C. Обидва рейтинги були залишені в списку CreditWatch на перегляді з можливістю подальшого зниження. Чергове зниження рейтингів Греції обумовлене збільшеною вірогідністю того, що країна вдасться до реструктуризації заборгованості через продовження термінів чинних зобов'язань.
Нагадаємо, що в травні 2010 р. ЄС і МВФ відкрили Греції кредитну лінію на 110 млрд євро, пов'язавши фінансову допомогу з жорсткими заходами економії. Зокрема, Греція зобов'язалася до 2014 р. скоротити бюджетний дефіцит до 3% від ВВП. Однак через рік після того як країни єврозони і МВФ погодилися надати Греції фінансову допомогу, стало зрозуміло, що країна не справляється з наміченим планом. Дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 р. виявився на позначці 10,5% від ВВП - вище за цільові орієнтири влади і прогнози Євросоюзу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас