У НБУ заявляють, що Україна стала більш платоспроможною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ заявляють, що Україна стала більш платоспроможною

Казна та Політика
383
Стан платіжного балансу в першій третині 2011 року відображає посилення ролі внутрішніх чинників економічного зростання. Про це повідомив керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.
"Зараз ситуація з платіжним балансом виглядає так, що за підсумками року дефіцит поточного рахунку може бути меншим від прогнозованого, а профіцит фінансового - дещо більшим", - сказав Литвицький.
"В цілому платіжний баланс рухається у фарватері, сприятливому для того, щоб уберегти гривню від значних коливань", - відзначив він.
Профіцит зведеного платіжного балансу України за підсумками січня-квітня 2011 року досяг 2,143 мільярда доларів, при цьому за квітень профіцит склав 1,034 мільярда.
За словами керівника групи радників глави НБУ, квітень показав зменшення дефіциту поточного рахунку і в порівнянні з березневим показником: з 381 мільйона доларів до 293 мільйонів. При цьому приріст експорту товарів і послуг сповільнився з 40,4% до 36,7%, тоді як сповільнення приросту імпорту було істотнішим - з 52,9% до 47,3%.
Крім того, він звернув увагу, що основною рушійною силою в імпорті є інвестиційні товари: їх частка зросла до 67,6% з 20,8% роком раніше, хоча зріс також енергетичний і споживчий імпорт.
"Випереджаючі темпи інвестиційного, енергетичного і споживчого імпорту корелюються з відповідним нарощенням інвестиційного і споживчого попиту. Це допомагає при ослабленні зовнішнього попиту підтримувати бажані темпи економічного зростання", - сказав Литвицький.
Згідно з його даними, приплив капіталу по фінансовому рахунку в поточному році перекриває відтік по поточних операціях. При цьому роль позикових джерел нарощення профіциту фінансового рахунку знизилася: у січні-квітні було позичено на 115 мільйонів доларів менше, ніж повернено, тоді як рік тому - навпаки, позики на 238 мільйонів доларів перевищили їх повернення. Лише держсектор в результаті розміщення в лютому євробондів мав за звітний період позитивне сальдо запозичень в 616 мільйонів доларів, додав радник глави НБУ.
У свою чергу, чистий приплив прямих іноземних інвестицій, у тому числі завдяки приватизації Укртелекому, в 1,5 разу перекрив відповідний торішній, відзначив Литвицький. Він також вказав на те, що в квітні сповільнився відтік готівкових коштів поза банками: до 0,83 мільярда доларів з 1,04 мільярда в березні і 1,13 мільярда в лютому, що підтверджує повернення довіри до національних грошей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас