Фінанси Греції можуть перейти під контроль Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінанси Греції можуть перейти під контроль Євросоюзу

Казна та Політика
578
Пакет заходів, який обговорюють європейські лідери стосовно Греції, пише Financial Times, може включати контроль за приватизацією держактивів і збором податків.
Чиновники Євросоюзу, ЄЦБ і МВФ до кінця тижня проаналізують держфінанси Греції і оцінять збиток для ринку єврозони через проблеми країни. Підтримки обсягом в 110 млрд євро не вистачило для порятунку Греції, і зараз обговорюється надання нових кредитів.
Борг Греції склав 142,4% ВВП в 2010 році, за прогнозами аналітиків, перевищить 160% в 2011-му і 170% в 2012-му при середньому рівні боргу в єврозоні в 96%. Бюджетний дефіцит країни - 10,5% ВВП в 2010 році.
Прем'єр Греції Георгіос Папандреу минулого тижня запропонував план скорочення витрат і збільшення доходів на 78 млрд євро, у тому числі за рахунок продажу держмайна на 28 млрд до 2015 року, але йому не вдалося заручитися підтримкою політичних партій.
Підготовка приватизації займе тривалий час, гроші Греції потрібні терміново, відзначає Мартін Блюм з Ithuba Capital. Аби вивести бюджет на первинний профіцит, потрібно скоротити витрати на 9% ВВП, вважає головний економіст швейцарського банку Lombard Odier Пол Марсон: це Греція зробити не здатна, тому її чекає дефолт.
Найбільш вірогідний сценарій часткового "зовнішнього управління" із зростанням втручання ЄС в реформи Греції, пише FT. "Від уряду вимагають докласти більше зусиль для посилення бюджетної політики і почати приватизацію, але політичний опір зростає, і ми не чекаємо, що бюджетних заходів буде достатньо, аби відновити довіру ринків і забезпечити залучення капіталів на них найближчими роками", - пишуть аналітики Citigroup.
Парламентері мають три тижні: виділення чергового траншу (12 млрд євро) Греції з первинного пакету допомоги заплановане на 29 червня. МВФ і ЄС вже заявили, що мають намір добитися від Афін гарантій фінансової спроможності і реалізації стратегії непопулярних заходів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас