Ъ: Корупція здобула моральну перемогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Корупція здобула моральну перемогу

Казна та Політика
6034
Вчора Організація економічного співробітництва і розвитку представила в Києві другий звіт про результати, досягнуті Україною при проведенні антикорупційної реформи. Згідно з документом, Україна провалила план боротьби з корупцією, і тепер це негативно позначається на інвестиційних показниках країни. У Верховній раді відзначили, що питання боротьби з корупцією перебуває не в законодавчій, а моральній площині.
Другий звіт Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) про досягнення України в рамках виконання Стамбульського плану дій з боротьби з корупцією вчора був представлений в парламентському комітеті з боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Керівники державних органів влади не проявили цікавості до цієї події. Міністерство юстиції, Генпрокуратура, Служба безпеки і МВС обмежилися тим, що направили своїх представників, а з 22 членів профільного комітету послухати звіт прийшли всього троє - голова комітету Валерій Бевз (Компартія), Олександр Рябека ("БЮТ-Батьківщина") і Григорій Омельченко (позафракційний).
ОЕСР створена в 1961 році розвиненими і такими, що розвиваються країнами, що виробляють 2/3 світового ВВП. До неї входять 30 країн, зокрема США, Канада, Мексика, Австралія, Японія, а також країни ЄС. ОЕСР створена для обміну технологіями управління і координації зовнішньої політики. Членом ОЕСР може стати країна з ринковою економікою і демократичними інститутами влади.
Звіт представив директор комісії попередження корупції Республіки Словенії Горан Кліменчич. За його словами, Україна повністю виконала лише одну з 24 рекомендацій ОЕСР, ухваливши закон "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення". "Серед всіх країн Європи, які борються з корупцією, Україна в числі останніх!" - заявив пан Кліменчич, додавши, що проблема корупції існує скрізь, але в Україні вона найбільш помітна. "Навіть в Узбекистані, Таджикистані і Вірменії ситуація виглядає кращою", - продовжив доповідач.
Згідно з представленим документом, основні недоробки української влади полягають у відсутності окремого державного органу, який би розслідував корупційні діяння, відсутності регулювання у сфері конфлікту інтересів на держслужбі, публічного контролю за витрачанням державних коштів і за сферою фінансування політичних партій. "Пакет антикорупційних законів чекає підписи президента. Набрав чинності закон про доступ до публічної інформації. Ніхто не сперечається, що це кроки в правильному напрямі. Але чомусь ніхто не відповідає за розробку стратегії боротьби з корупцією", - обурювався Горан Кліменчич. Пізніше, підбиваючи підсумки, він підкреслив, що такий стан справ негативно позначиться на інвестиційному кліматі України. "Іноземці не хочуть займатися бізнесом в корумпованих країнах", - підсумував пан Кліменчич.
Варто зазначити, що звіт ОЕСР містить більшість зауважень, висловлених Україні в кінці минулого тижня в Страсбурзі на засіданні групи держав по протидії корупції Ради Європи (GRECO). Там також був відмічений провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією і невідповідність європейським стандартам за 13 напрямами. Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якій експерти знизили ступінь виконання рекомендацій GRECO за трьома пунктами. Ці рекомендації передбачали незалежність органів прокуратури від політичного впливу, визнання корупції кримінальним злочином і введення відповідальності юридичних осіб за корупційні порушення.
Після виступу Горана Кліменчича глава парламентського комітету з боротьби з оргзлочинністю і корупцією Валерій Бевз запропонував присутнім поставити питання доповідачу, проте ніхто не став цього робити.
"Україна провалила план боротьби з корупцією, але, можливо, ми повинні пройти цей шлях самостійно, - туманно заявив Григорій Омельченко. - Питання боротьби з корупцією перебуває не в законодавчій, а в моральній площині". Валерій Бевз, який супроводжував виступ Григорія Омельченко схвальними кивками, узяв слово останнім.
"Не скажу, що нам було приємно слухати все, що ви нам сказали, але я вважаю, що оцінки європейських експертів адекватні", - сказав Бевз Горану Кліменчичу. За словами глави комітету, зараз в Україні 26 структур ведуть боротьбу з "нечистими на руку чиновниками". "Замість них повинен функціонувати єдиний державний орган. У 90-х роках така структура була створена президентом Леонідом Кучмою. Я, будучи генералом і начальником УВС, з черевиків вискакував від страху: не дай бог було виступати на Банковій із звітом", - згадував глава комітету. Після засідання пан Бевз пообіцяв журналістам довести звіт до відома народних депутатів на засіданні Верховної ради.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас