Експерт: Візит Клюєва до Брюсселю може наблизити до завершення переговори щодо ЗВТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Візит Клюєва до Брюсселю може наблизити до завершення переговори щодо ЗВТ

266
Підсумком майбутнього візиту першого віце-прем'єра України Андрія Клюєва до Брюсселю можуть стати домовленості, які дозволять завершити переговори України і Європейської Комісії щодо зони вільної торгівлі (ЗВТ) вже на наступному раунді, вважає європейський експерт фонду Карнегі в Брюсселі Ольга Шумило-Тапіола.
"Для цього є всі передумови", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".
За її словами, це стане можливим, якщо Київ буде готовий йти на поступки Брюсселю, зокрема, в питанні квот на сільськогосподарські товари, транспортних послуг, енергетики.
"Єврокомісія зробила свої пропозиції і більше не піде на поступки. Тому якщо пан Клюєв їде домовлятися, йому потрібно бути готовим поступитися", - відзначила Шумило-Тапіола.
При цьому вона підкреслила, що практика вирішення дискусійних питань на вищому політичному рівні для України не нова: аналогічно розвивалися події під час переговорів Києва і Брюсселю щодо вступу країни до Світової організації торгівлі. Тоді принципова домовленість була досягнута на рівні віце-прем'єра і єврокомісара, додала експерт.
"І цей візит може стати таким. Єдине, що це залежатиме від того, чи готовий Київ прийняти пропозиції Європейській Комісії", - сказала Шумило-Тапіола.
Крім того, вона відзначила особисті якості українського першого віце-прем'єра, якому "в Брюсселі довіряють". "Його вважають надійним партнером. Розуміючи, що у нього є мандат від президента, європейці чекають, що це не буде звичайний візит без результатів. У Брюсселі є розуміння того, що Україна готова завершувати переговори", - сказала експерт.
Відповідаючи на питання про можливе занепокоєння з боку Єврокомісії стосовно можливого приєднання України до Митного союзу, Шумило-Тапіола допустила, що "європейцям складно вірити українцям, коли ті говорять - лише Європейський Союз". В той же час, за її словами, в Брюсселі позитивно сприйняли низку останніх подій, зокрема, рішення українського парламенту про пріоритетність ЗВТ Україна-ЄС.
"Європейці чекають завершення переговорів щодо зони вільної торгівлі. Але не варто забувати, що зараз в самому ЄС існує новий підхід у відносинах з сусідами. Акцент ставиться на демократію і внутрішні події в країнах-сусідах. Тут не варто забувати про такі питання, як виборче законодавство, судова реформа, переслідування членів опозиції. Саме внутрішні події зможуть вплинути на те, наскільки швидко Україна зможе підписати Угоду про асоціацію", - вважає Шумило-Тапіола.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас