Мінекономрозвитку пропонує схвалити концепцію держпрограми імпортозаміщення на період до 2015 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку пропонує схвалити концепцію держпрограми імпортозаміщення на період до 2015 р

Казна та Політика
339
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує вирішити проблему імпортозаміщення шляхом розвитку імпортозаміщаючих виробництв з подальшою їх орієнтацією на експорт за умови повного забезпечення потреби внутрішнього ринку в цих товарах. Про це йдеться в проекті розпорядження Кабміну "Про схвалення Концепції Державної цільової економічної програми імпортозаміщення на період до 2015 року", оприлюдненому на сайті Мінекономрозвитку.
Мета розробленого документа - забезпечення створення сприятливих умов для зниження залежності економіки України від імпорту товарів (робіт, послуг) за рахунок визначення і реалізації пріоритетних проектів розвитку галузей економіки і виробництва.
Зокрема, даним документом проблему імпортозаміщення передбачається вирішити шляхом:
- визначення пріоритетних напрямів і відповідної державної підтримки розвитку галузей народного господарства і видів виробництва, забезпечувати потреби внутрішнього ринку у високоякісних конкурентоздатних товарах, аналогічних до ти, що ввозяться до України, і ефективного використання або перепрофілювань тих, що діють, а також створення нових виробничих потужностей з найбільш високою ефективністю капіталовкладень, у тому числі при реалізації інвестиційних проектів;
- розвитку імпортозаміщаючих виробництв з подальшою їх орієнтацією на експорт за умови повного забезпечення потреби внутрішнього ринку в цих товарах;
- структурних перетворень підприємств і їх технологічних процесів з метою зниження імпортної залежності галузей народного господарства;
- підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на внутрішньому і зовнішньому ринку за рахунок впровадження новітніх технологій і використання прогресивного устаткування;
- поєднання прямого і непрямого імпортозаміщення, впровадження сучасних матеріало - і енергозбережних технологій, підвищувати ефективність використання ресурсів, що імпортуються;
- залучення інвестиційних ресурсів для розвитку перспективних напрямів імпортозаміщення;
- орієнтації на розширення використання місцевих ресурсів і інших конкурентних переваг України;
- першочергової реалізації проектів, спрямованих на імпортозаміщення, в регіонах, що мають незадіяні виробничі потужності і відповідні трудові ресурси, що дозволить використовувати нинішню соціальну і виробничу інфраструктуру при одночасному вирішенні інших завдань соціально-економічної політики (перш за все, скорочення безробіття, створення нових робочих місць, збільшення доходів населення).
Відзначимо, за даними Держслужби статистики України, експорт товарів і послуг з України за I кв. 2011 р. склав 18 млрд 567,8 млн дол., імпорт - 19 млрд 769,4 млн дол. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами в I кв. 2011 р. склало 1 млрд 201,6 млн дол.
Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами України в I кварталі зросло в 2,2 разу - до 3,1 млрд дол. Сальдо зовнішньої торгівлі послугами України в І кварталі було позитивним, і склало 1 млрд 932,2 млн дол., збільшившись на 24,4%.
Нагадаємо, 4 травня ц.р. перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов заявив, що протягом 2013-2015 рр. зовнішньоекономічний торговельний баланс України вирівняється, і вже в 2015 р. країна вийде на позитивне сальдо.
Негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України за 2010 р. збільшилося в 2,3 разу - до 3 млрд дол. Експорт збільшився на 27,9% - до 63 млрд 67,1 млн дол., імпорт - на 30,7%, до 66 млрд 180,2 млн дол. Негативний баланс зовнішньої торгівлі з країнами СНД збільшився на 124,2 млн дол., до 3 млрд 304,5 млн долл.; з країнами ЄС - зменшився на 59,6 млн дол., до 5 млрд 855,3 млн дол.
При цьому позитивний баланс зовнішньої торгівлі (виключаючи торгівлю з країнами СНД) зменшився практично в 10 разів - з 1 млрд 867,7 млн дол. в 2009 р. до 191,4 млн дол. в 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас