Експерти: Згортання фінансових вливань США негативне для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Згортання фінансових вливань США негативне для світової економіки

Казна та Політика
568
Політика "кількісного ослаблення", що реалізується Федеральною резервною системою США, дозволила оживити не лише американську, але і світову економіку, і згортати другий раунд програми (QE2) поки передчасно, оскільки це може негативно позначитися на глобальній фінансовій системі. До таких висновків дійшли учасники організованої інформаційної групи Finam.ru (входить до інвестхолдингу "Фінам") онлайн-конференції "Світова економіка: інвестідеї тривалої кризи".
"Програма QE2 мала позитивний ефект для економіки США, - вважає аналітик з макроекономіки і стратегії "ТКБ Капіталу" Сергій Карихалін. - При цьому американський борг тут ні при чому, навпаки, зростання податкових надходжень допомагає боротися з дефіцитом бюджету. Зростання вартості акцій і низькі ставки на ринку облігацій сприяють зростанню споживання і кредитування, стимулюючи економічне зростання. Отже доти, доки така політика не призвела до стрибка інфляції, вона в цілому досить ефективна".
Начальник управління макроекономічного аналізу і досліджень ЮніКредит Банку Володимир Осаковський додає, що реалізація другого етапу "кількісного пом'якшення" стала потужним стимулом для відновлення світової фінансово-економічної системи. "QE2, звичайно ж, вплинула, причому позитивно і дуже сильно, - вважає експерт. - І не лише на США, але і на багато інших країн, включаючи Росію. Так чи інакше, зростання є, хоча його, швидше за все, не було б за відсутності цих заходів".
Проте ситуація в американській економіці поки далека від оптимістичної, стверджує керівник відділу інформації і аналізу світових ринків ІК "Фінам" Михайло Арістакесян: "Вважаю, що в період від трьох до дев'яти місяців після закінчення QE2 ФРС буде змушена відновити стимулюючі заходи".
Експерти прогнозують, що світова ліквідність продовжить залежати від стимулюючих заходів ФРС, а згортання програми QE2 цього літа призведе до різкого скорочення припливу капіталу, особливо на ринки, що розвиваються. "Має статися зниження по сировині і в цілому по фондовому ринку, - говорить Осаковський. - Все дуже вже дорого. На борговому ринку прибутковості зростають, долар США зміцнюється. В Росії - приблизно те ж саме, лише в більш вираженому режимі. Внутрішня ліквідність вже стискується, ставки вже зростають".
Подібної думки дотримується і провідний аналітик аналітичного управління банку "Петрокоммерц" Дмитро Харлампієв. Він вважає, що ліквідність скорочуватиметься поступово, до кінця поточного року, при цьому ціни на нафту почнуть коректуватися до 77 доларів за барель WTI, а долар - відвойовувати втрачені раніше позиції. "Хоча в 2012 році процес зміцнення долара може сповільнитися або навіть змінити вектор, тобто за підсумками періоду ми побачимо помірне (на 2-2,5%) зміцнення євро", - прогнозує експерт.
"Найвірогідніші наслідки: сповільнення темпів зростання світової економіки, корекція цін на найбільш перегрітих ринках, зміцнення курсу долара, зростання волатильності на фондових ринках (менше ліквідності - сильніше коливання при перетіканні коштів з одного сегменту в іншій), - чекає Карихалін. - На російському ринку основний негативний вплив може відчувати сировинний сектор, кошти можуть піти в сектори, менш залежні від зовнішньої кон'юнктури". В той же час експерт відзначає, що, незважаючи на негативні наслідки планованого ФРС згортання QE2, ринок вже зараз поступово відіграє цю подію і його реакція "буде розтягнута в часі".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас