ЄС готує 65 млрд євро екстреної допомоги для Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готує 65 млрд євро екстреної допомоги для Греції

Казна та Політика
343
Європейський союз працює над другим пакетом екстреної допомоги Греції. Причому, як повідомили сьогодні представники офіційних кіл ЄС, кредит Афінам може бути наданий вже в червні цього року, щоб уникнути риски дефолту, передає РБК із посиланням на Reuters.
За їхніми словами, обсяг другого пакету фінансової допомоги може досягти 65 млрд євро.
Крім того, програма передбачає "технічну" підтримку з боку Євросоюзу, точніше кажучи, втручання в процес приватизації в Греції, додали джерела. Окрім цього вони відзначили, що в минулі вихідні відбулися офіційно не оголошені переговори представників ЄС і уряду Греції.
Тим часом грецькі ЗМІ повідомляють, що міністри фінансів 17 країн єврозони можуть провести 6 червня екстрену зустріч, на якій будуть погоджені деталі другого пакету екстреної допомоги.
У свою чергу, представники Європейської комісії спростували дану інформацію в грецькій пресі, назвавши повідомлення "необґрунтованими чутками".
Раніше МВФ спростував чутки про те, що Греція не виконала поставлені завдання щодо скорочення бюджетного дефіциту. "ЗМІ, що поширили цю інформацію, посилаються на результати перевірки, проведеної кредиторами і інспекторами, проте вона не відповідає дійсності, - повідомив представник МВФ. - Ми продовжуємо переговори з владою Греції, якій удалося добитися значних успіхів у реалізації програми економії".
Прем'єр-міністр Люксембургу і глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер вже заявив, що МВФ може відмовитися від виділення чергового траншу стабілізаційного кредиту Греції. За його словами, вплинути на таке рішення може ситуація в самій європейській країні, якщо виникне криза з її державним бюджетом. Ж.-К.Юнкер нагадав, що країна-одержувач кредиту має бути здатна рефінансувати борг на найближчі 12 місяців. Він уточнив, що Греція може не витримати подібної перевірки.
Останнім часом з'явилася інформація, що Афінам не вдається скоротити витрати, а також зібрати необхідну кількість податків.
Як повідомлялося, на минулому тижні уряд Греції прийняв рішення про посилення заходів економії. Завдяки цьому держава має намір заощадити ще 6 млрд євро, і понизити дефіцит держбюджету до 7,5% ВВП.
Також, в планах грецької влади приватизація державних компаній. Зокрема, запланований продаж часток в таких державних фірмах, як телекомунікаційний концерн OTE Telecom і банк TT Hellenic Postbank. Також намічена приватизація портів в Афінах і Салоніках.
Раніше рейтингове агентство Fitch понизило суверенний кредитний рейтинг Греції відразу на три рівні (до B+), попередивши, що трактуватиме пролонгацію термінів грецьких позик як кредитну подію, а саме - суверенний дефолт.
9 травня 2011 р., інше міжнародне рейтингове агентство - Standard & Poor's (S&P) - знизило довгостроковий суверенний рейтинг Греції на два рівні - з BB- до B. Короткостроковий рейтинг країни знижений з B до C. Обидва рейтинги було залишено в списку CreditWatch на перегляд з можливістю подальшого пониження. Чергове зниження рейтингів Греції зумовлене збільшеною вірогідністю того, що Греція вдасться до реструктуризації заборгованості через продовження термінів існуючих зобов'язань.
Нагадаємо, в травні 2010 р. ЄС і МВФ відкрили Греції кредитну лінію на 110 млрд євро, пов'язавши фінансову допомогу з жорсткими заходами економії. Зокрема, Греція зобов'язалася до 2014 р. скоротити бюджетний дефіцит до 3% від ВВП. Проте через рік після того, як країни єврозони і МВФ погодилися надати Греції фінансову допомогу, стало ясно, що країна не справляється з наміченим планом. Дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 р. виявився на позначці 10,5% від ВВП - вище цільових орієнтирів владией і прогнозів Євросоюзу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас