Єврокомісар з енергетики: Газ стане для Європи ключовим джерелом енергії після відмови ФРН від АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар з енергетики: Газ стане для Європи ключовим джерелом енергії після відмови ФРН від АЕС

Енергетика
363
Газ стане для Європи ключовим джерелом енергії після рішення Німеччини відмовитись від атомної енергії до 2022 р., коли будуть закриті всі 17 атомних електростанцій (АЕС), що діють на території країни. Як передає Reuters, з відповідною заявою виступив 30 травня 2011 р. на прес-конференції у Відні (Австрія) єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, передає РБК.
"Нам необхідно більше газу. Після рішення Берліна саме газ стане драйвером зростання", - відзначив він, додавши, що постачання газу особливо важливі на тлі зростання попиту на енергоносії при спаді виробництва, що робить Європу залежною від імпорту.
Відзначимо, уряд Німеччини прийняв рішення закрити всі ядерні реактори до 2022 р. і скоротити використання електроенергії на 10% до 2020 р. Сім тимчасово припинених старих реакторів, а також реактор Крюммель, будуть остаточно виведені з експлуатації вже в найближчому майбутньому, ще шість реакторів припинять роботу до 2021 р., три реактори, що залишилися, планується відключити до 2022 р. Рішення німецького уряду про закриття всіх АЕС на території країни має бути схвалене парламентом.
Відмова від атомної енергії у ФРН пов'язана з катастрофою на АЕС "Фукусіма-1" в Японії, де 11 березня 2011 р. сталася серія руйнівних землетрусів, а після цього на узбережжя країни обрушилося цунамі. Землетруси призвели до вибуху на атомній електростанції в префектурі Фукусіма і витоку радіації на підприємстві. Наслідки аварії не ліквідовані досі.
Нагадаємо також, що 28 травня глава російського "Газпрому" Олексій Міллер інформував президента РФ Дмитра Медвєдєва про різке зростання постачань газу на зовнішні ринки. Відповідаючи на питання глави держави, Міллер відзначив, що "зовнішній ринок б'є всі рекорди" - в I кв. ц.р. об'єм постачань газу в далеке зарубіжжя перевищував відповідний період 2010 р. на 12%, в квітні - більш ніж на 20% і зараз, в травні, - на 30%. "Добові об'єми постачання газу до Європи відповідають об'ємам постачання в зимові місяці", - сказав він.
Міллер пов'язує це з подіями на Близькому Сході і півночі Африки, а також з японською атомною кризою.
В цього зв'язку глава "Газпрому" сказав, що введення до ладу першої нитки газопроводу "Північний потік" є дуже своєчасним. "Ми закінчили будівництво морського газопроводу, укладена остання труба. У жовтні-листопаді будуть здійснені перші комерційні постачання газу до Західної Європи", - пояснив глава "Газпрому". Він також повідомив, що "суворо за графіком" йде робота і по іншому крупному газотранспортному проекту - "Південний потік".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас