Азаров: Україна веде переговори з МВФ з позиції інтересів українського народу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україна веде переговори з МВФ з позиції інтересів українського народу

Казна та Політика
489
Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) з позиції інтересів українського народу. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, коментуючи питання про те, чи буде Україна виконувати вимоги МВФ, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми хочемо, аби у нас все було нормально з позиції українського народу", - сказав прем'єр-міністр. За словами Азарова, українській владі поки вдається знаходити спільну мову з МВФ.
Раніше, 25 травня, Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна має намір продовжити співпрацю з МВФ.
18 травня ц.р. міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що в разі ненадання кредиту від МВФ Україна звертатиметься в інші організації. Він пояснив, що система надання Україні кредитів від МВФ - це захисний механізм державних фінансів України на всіх світових ринках і "кредити, які надаються за програмою stand-by, яка зараз у нас діє, йдуть не на підтримку платіжного балансу нашої держави і ми не фінансуємо дефіцит державного бюджету за рахунок stand-by МВФ, але для цього дуже важливо мати такі чинники, мати програму".
Також 16 травня керівник представництва МВФ в Україні Макс Альєр заявляв, що Україна повинна почати пенсійну реформу і підвищити тарифи на газ для населення, щоб отримати чергову порцію кредиту від МВФ. Він також деталізував вимоги, що висуваються МВФ Києву для надання третього траншу кредиту: "По-перше, це пенсійна реформа і приведення її у відповідність з тими вимогами, які були виписані в Меморандумі (про співпрацю). Друге - це коректування тарифів на газ і опалювання", - заявив Альєр.
Відзначимо, 12 травня віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко заявив, що пенсійне законодавство буде оновлено до кінця поточної сесії парламенту. Він також відзначив, що до пенсійної реформи уряд підходитиме комплексно. З одного боку, розширюватиметься база наповнення Пенсійного фонду, а з іншого - влада не відмовиться від непопулярних кроків, зокрема щодо перегляду пенсійного віку для окремих категорій трудящих.
Нагадаємо, Україна мала отримати черговий транш від МВФ в розмірі близько 1,5 млрд дол. в березні. Але виділення грошей було відкладене через невиконання умов меморандуму з фондом. У проекті Меморандуму про економічну і фінансову політику (МЕФП), погодженого українською стороною і місією МВФ було закріплено зобов'язання уряду України реалізувати пенсійну реформу для отримання чергового траншу кредиту МВФ.
22 грудня 2010 р. МВФ у Вашингтоні розглянув питання про перший перегляд кредитної програми stand-by для України і надання другого траншу кредиту. Зокрема, рада директорів прийняла рішення виділити Україні другий транш кредиту в обсязі 1 млрд SDR, що становить близько 1,5 млрд дол.
Як повідомлялося, в липні минулого року МВФ погодив програму фінансової допомоги Україні на загальну суму понад 15 млрд дол., які Київ має отримати до 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас