"Нафтогаз" вчинив приватно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" вчинив приватно

Енергетика
988
НАК "Нафтогаз України" в системі розкриття тендерної інформації на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі повідомила про продаж облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на суму 5 млрд грн. Дельта Банку. Чотири серії ОВДП продано на умовах РЕПО (із зобов'язанням зворотного викупу за 5,207 млрд грн.). Облігації були викуплені 28 квітня Дельта Банком як єдиним з 38 банків, який погодився на операцію. Нагадаємо, в травні Кабмін збільшив капітал "Нафтогазу" на 5 млрд грн., до 42 млрд грн., облігаціями з прибутковістю 9,5% річних, пообіцявши держмонополії ще 3,5 млрд грн.
Викуп ОВДП з капіталу "Нафтогазу" приватним банком - перший випадок на українському ринку: досі операції з ОВДП з його капіталу проводили Ощадбанк і Укрексімбанк. Для цих операцій держбанки отримували рефінансування в НБУ. "Ми вели переговори з комерційними банками, зокрема з ВТБ, але поки не досягли взаєморозуміння. Після того, як облігації викупить Дельта Банк, думаю, переговори з іншими комерційними банками прискоряться, - сказало джерело в 'Нафтогазі'.- Щодо призначення платежу: він, по суті, дозволив нам сплатити квітневі постачання газу, який зараз закачується в підземні газосховища".
Банкіри вражені наявністю в Дельта Банку такої великої вільної суми. За даними НБУ, обсяг коштів на коррахунку Дельта Банку в I кварталі зменшився з 2,39 млрд грн. до 1,71 млрд грн. При цьому на ринку спостерігається падіння ліквідності: загальний обсяг залишків коштів на коррахунках банків до 27 травня знизився до 15,21 млрд грн. У Дельта Банку підтвердили Ъ виділення кредиту, відмовившись назвати джерело коштів. Заступники голів правління рекомендували звернутися до співвласника установи Миколи Лагуна, який вчора був недоступний для коментарів. "Але якщо операція заявлена, то гроші незабаром можуть внести акціонери у вигляді додаткової емісії або кредиту", - передбачив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Американська фінансова корпорація Cargill торік стала власником 30% акцій Дельта Банку в рамках переведення в нього ліквідних активів Укрпромбанку.
Експерти вважають, що Дельта Банк по аналогії з держбанками отримає рефінансування НБУ під заставу ОВДП. "Те, що є така домовленість, - це факт, - стверджує глава наглядової ради одного з невеликих банків.- Купивши папери по 9,5% і взявши під них тримісячний кредит Нацбанку хоч би по 9%, можна дуже непогано заробити лише одним рухом.
Домовитися про це з НБУ мріє кожен банкір". У "Нафтогазі" планували продати ОВДП з дисконтом. "Їх поступовий продаж НБУ - це непоганий бізнес", - погодилося джерело в держмонополії. Перший заступник голови НБУ Юрій Колобов відзначив, що Дельта Банк не звертався з такою ініціативою. Але Дмитро Гриджук сумнівається, що регулятор проведе цю операцію. "Я не думаю, що Нацбанк зараз на таке піде, оскільки активізував роботу з повернення рефінансування. А це була б прихована емісія", - відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас