Підприємства накопичили збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства накопичили збитки

Казна та Політика
994
Всупереч загальному зростанню економіки і податкових платежів, в I кварталі Державна податкова служба (ДПС) зіткнулася зі збільшенням на 22% збитків підприємств - до 129 млрд грн. Податківці пояснюють ситуацію тим, що платникам дозволено було включити у валові витрати I кварталу збитки минулих років, і прогнозують їх погашення найближчим часом. Втім, учасники ринку пояснюють збитки прийняттям Податкового кодексу і чекають погіршення фінансових показників ключових галузей.
Як повідомили в ДПС, в поданих платниками деклараціях по податку на прибуток за I квартал нарахування склали 12,2 млрд грн., що удвічі перевищує показник початку минулого року (+5,86 млрд грн.). У результаті до 25 травня ДПС на 1,5% перевиконала планове завдання Мінфіну (8,98 млрд грн.), повідомили в департаменті адміністрування податку на прибуток і інших податків і зборів ДПС. Разом зі зростанням сплаченого податку, більш ніж на 4,3 тис. збільшилася кількість збиткових підприємств, яка досягла 8,7 тис. Їхні збитки зросли на 22% - з 105,6 млрд грн. до 128,6 млрд грн. Середнє значення податкових збитків на одного платника скоротилося до 14,7 млн грн. в порівнянні з торішніми 24 млн грн. За весь 2010 рік підприємства задекларували збитків на загальну суму 42 млрд грн.
Різке зростання збитків в перші три місяці в ДПС пояснюють тим, що ст. 6 закону "Про оподаткування прибутку підприємств" дозволяє платникам, які отримали негативне значення прибутку протягом року, включати його у валові витрати I кварталу. "Так тягнутиметься до кінця року - сформується збиток і знову перенесеться наступного року, і так до повного погашення", - сказало джерело в ДПС. У III-IV кварталах 2010 року діяла заборона на включення 80% збитків у валові витрати. У 2011 році обмеження було знято.
"І серед збиткових компаній є економічно активні, і нам було б простіше виходити на перевірки не раз на 3 роки, а хоч би щороку", - говорить податківець. За даними ДПС, найбільші збитки показали транспортна галузь, оптова торгівля, роздрібна торгівля побутовими товарами, будівництво, аграрний сектор в частині вирощування зернових і технічних культур.
Експерти сумніваються в поліпшенні показників цих галузей. Президент Асоціації міжнародних автоперевізників Леонід Костюченко прогнозує, що вихід галузі в плюс не передбачається, в усякому разі до кінця року. "Ми практично банкрути, але поліпшити ситуацію допоможе перегляд фрахтової політики", - вважає він.
Костюченко відзначає, що значний удар по автоперевізниках роблять зростаючі ціни на пальне - в собівартості перевезень воно займає 45-48%. За словами генерального директора Асоціації підприємств побутової техніки і електроніки Олега Іванова, стан роздрібного ринку побутової техніки залежить від успішності реструктуризації боргових зобов'язань компаній перед банками.
На думку президента асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Олексія Лісітси, в цьому секторі не варто чекати поліпшення показників. "Фінзвітність I кварталу ніколи не була показовою для сільгоспвиробників, оскільки цей період пов'язаний з серйозними витратами на купівою добрив, пального, насіння. В той же час збитки аграріїв пов'язані безпосередньо зі зростанням цін на ці товари, що збільшило собівартість продукції на 40%", - відзначає він. Лісітса прогнозує, що з набранням чинності з 1 червня норми Податкового кодексу про невідшкодування зернотрейдерам ПДВ ситуація в галузі погіршиться: "Відсутність повернення ПДВ призведе до відходу з ринку дрібних і середніх фермерів. Виживуть сільгоспвиробники, в яких є потужності зі зберігання зерна, але до січня-лютого продавати його буде невигідно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас