Азарова не читають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азарова не читають

Енергетика
662
Прем'єр-міністр України Микола Азаров написав на адресу свого російського колеги Володимира Путіна лист з викладенням аргументів на користь перегляду угод про постачання і транзит газу. За його словами, лист підписаний в п'ятницю. "Ми розраховуємо, що 7 червня на зустрічі в Москві під час засідання російсько-українського комітету з економічного співробітництва ми конкретно обговоримо наш алгоритм перегляду цих угод", - зазначив прем'єр. Він також звернув увагу, що Україна має згоду російської сторони на розгляд всіх питань, пов'язаних з постачаннями і транспортуванням газу.
Незважаючи на те що Росія задоволена чинним контрактом, вона не відмовляється обговорювати з Україною можливу зміну умов співпраці у газовому бізнесі. Однак переговори з цього приводу вже більше року не приносять будь-яких конкретних і обнадійливих результатів для Києва. Такою виявилася і зустріч минулого тижня в Києві глави "Газпрому" Олексія Міллера і міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойко. Українська сторона пропонує знизити базову ціну газу у формулі розрахунків з $450 до $350 за 1 тис. куб. м.
Президент України Віктор Янукович заявив, що ціна на російський газ для України повинна бути знижена на 20% - до $240 за 1 тис. куб. м (зараз вона становить $295,6 за 1 тис. куб. м; прогнозна ціна на III квартал - $350 за 1 тис. куб. м, на IV - не менше $400. - "і"). А президент РФ Дмитро Медведєв упевнений, що чинні українсько-російські угоди щодо газу повинні виконуватися обома сторонами, незважаючи на переговори про їх можливу зміну. Водночас він відзначив, що для Росії Україна "не якийсь малозначущий, сторонній, дальній партнер", а "близька, братська країна, в якої зараз багато економічних проблем". Тому російський президент вважає, що "у майбутньому можна було б використовувати якісь просунуті форми кооперації, включаючи і кооперацію в газовій сфері".
Раніше, як повідомляли "і", Москва і Київ домовилися визначитися з можливістю створення спільного підприємства на базі активів "Газпрому" і "Нафтогазу". При цьому українська сторона вважає неможливим виконання умови, за якої газотранспортна система увійде до статутного капіталу нового СП або "Нафтогаз" буде поглинений російською монополією. А в Кремлі і "Газпромі" стверджують, що готові знизити вартість газу для України і надати гарантії щодо обсягів транзиту палива до країн ЄС тільки при створенні СП.
Експерти прогнозують, що якщо найближчим часом Москва і Київ не досягнуть компромісу в газових справах, то з осені у Росії буде більше можливостей чинити тиск на українських партнерів у зв'язку з наближенням початку чергового опалювального сезону і періоду, коли ціна газу буде істотно зростати. А щоб знизити в перспективі ймовірність загострення відносин у газовій сфері між країнами, вони рекомендують понизити споживання цього виду палива роздрібними та промисловими споживачами, диверсифікувати його поставки та впроваджувати енергоефективні технології.
"Запуск терміналу з прийому зрідженого природного газу спільно з використанням потенціалу відновлюваної енергетики дозволить майже вдвічі скоротити імпорт російського газу - на 15-20 млрд. куб. м щорічно", - заявив голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн. Він уточнив, що проектна потужність LNG-терміналу становить до 10 млрд. куб. м зрідженого газу, ще 7-10 млрд. куб. м блакитного палива Україна може замінити за допомогою поновлюваної енергетики. За даними експерта, річний, технічно досяжний потенціал відновлюваних джерел енергії в Україні складає 98 млн. т умовного палива на рік, з них потенціал біоенергетики - 31 млн. т, вітроенергетики - 28 млн. т, сонячної енергетики - 6 млн. т. "Нам є куди рости і що розвиват ", - підсумував Іван Надєїн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас