Формула команди Міллера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формула команди Міллера

Енергетика
2964
Україна всерйоз задумалася, чому ціна російського газу в кінці поточного року складе 400 дол./тис. куб. м. А якщо відняти знижку в 100 дол за розміщення російського Чорноморського флоту на території України, то ціна складе і всі 500 дол. При цьому навіть з урахуванням знижки газ Україні обходиться дорожче, ніж країнам Європи, на території яких не базуються російські війська і які територіально розташовані далі України. Тому днями в Україну для обговорення цих питань прибув голова Газпрому Олексій Міллер.
Приїзд Міллера до Києва не дав відповіді Україні на жодне запитання. Глава Газпрому толком нічого не пообіцяв. Тим не менше від його мовчання отримали набагато більше, ніж якщо б О. Міллер пообіцяв Україні золоті гори. Залишається надія на те, що Кабінет міністрів чітко засвоїв урок, який йому дав порожній візит глави Газпрому - ніхто не збирається вирішувати з Україною її газові проблеми. Росія свого часу скористалася шансом, підписавши угоди з Юлією Тимошенко, і тепер його не втратить.
Проте уряд України вважав, що метою приїзду пана Міллера до Києва є обговорення газової формули для України. Як показали підсумки візиту, в Кабміні помилялися. Можна сміливо припустити, що сказав прем'єр-міністр Росії Володимир Путін О. Міллеру перед від'їздом до України: "Їдь туди, послухай їх і просто скажи їм що-небудь..." Так О. Міллер і вчинив.
Тому реальна мета його візиту в Україну - оцінити ситуацію і настрій керівництва сусідньої країни. Адже нещодавно з боку України почали надходити тривожні для Газпрому сигнали. Зокрема, прем'єр-міністр Микола Азаров озвучив кілька рішень, невигідних для Газпрому. Крім переходу країни з газового палива на вугілля, таким є і скорочення обсягів споживання російського газу вже до кінця поточного року.
Зокрема, Азаров пообіцяв, що в III і IV кварталах поточного року Україна скоротить закупівлі російського газу через зростання ціни, яке озвучував Газпром. Зокрема, в кінці року ціна на російський газ очікується на рівні 400 дол./тис. куб. м, причому з урахуванням знижки в 100 дол за розміщення російського ЧФ на території України. Тому реальна ціна газу для України складе 500 дол./тис. куб. м, що істотно перевищує вартість російського газу для європейських країн.
"Якщо повірити на слово Азарову, і "Нафтогаз України" дійсно скоротить закупівлі природного газу в III і IV кварталах, то це продовження серії викликів Росії з боку України. Адже скорочення закупівель тягне за собою прямі збитки для Газпрому. І це може змусити Росію знову використовувати проти України свою газову палицю", - сказав Мінпром експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. Для своїх потреб, каже експерт, в I кварталі Україна закупила лише 10 млрд куб. м газу. Відповідно до контракту з Газпромом в 2011 році Нафтогазу потрібно придбати 40 млрд куб. м. Виходить, що Україна повинна докупити ще 30 млрд куб. м.
З істотних причин для скорочення закупівель газу експерт називає повернення 12,1 млрд куб. м компанії RosUkrEnergo AG Дмитра Фірташа, що завдало серйозного збитку газового балансу України. "Якщо б лобісти RosUkrEnergo AG при владі - Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Валерій Хорошковський - не пішли на це, то 11 млрд куб. м, куплені в I кварталі 2011 року, можна було використовувати для споживачів України. А в підземних сховищах залишився б газ, закуплений за нижчою ціною в 2010 році", - зазначив експерт.
Крім того, з III кварталу ціна на газ зросте до 320-340 дол./тис. куб. м. Протягом травня і червня Україна ще закупить обсяги газу за прийнятною ціною 297 дол. А далі, як зрозуміло зі слів М. Азарова, всім доведеться тугіше затягнути пояси. "Тактику, яку обрав сьогодні Кабмін, умовно можна назвати перечікуванням в окопі. Адже з травня по грудень пройде 8 місяців. А часовий проміжок, за яким згідно з формулою на газ обчислюється ціна палива, саме і складає 6-9 місяців. Тобто в січні 2012 року ціна на газ буде формуватися виходячи з ціни на нафту в квітні-травні 2011 року, тобто - менше 300 дол", - прокоментував Ю. Корольчук.
Саме тому, вважають експерти, Україна планує в квітні-червні закупити близько 10 млрд куб. м, а далі зробити паузу. До речі, європейські країни в квітні-травні дуже жваво закачують газ в сховища, оскільки в III-IV кварталі вони також очікують на зростання цін на газ. У цій ситуації в України залишається ще один козир: повернути Газпрому його обов'язок закачати природний газ у підземні сховища для стабільного проходження опалювального сезону.
"Звернемо увагу на те, що стабільність опалювального сезону стосується не України, а країн Європейського союзу, оскільки саме Газпром повинен гарантувати своєчасні поставки газу своїм європейським партнерам. Для цього йому буде досить закачати в підземні сховища України до 7-8 млрд куб. м газу. за свої гроші", - підкреслив Ю. Корольчук. Слід зазначити, що останніми роками ситуація була протилежною: Газпром переклав на Україну обов'язок і необхідність купувати газ для гарантій поставок палива в країни ЄС.
Крім цього, передумов для приїзду Міллера було набагато більше. Однією з них є заява міністра енергетики та вугільної промисловості Бойка про те, що Україна збільшить видобуток власного газу на 1,2 млрд куб. м. Для цього "Нафтогаз України" планує протягом 2011-2012 років інвестувати 2,4 млрд грн. на введення в експлуатацію на виснажених українських родовищах дожимних компресорних станцій (ДКС).
Наприклад, ДК "Укргазвидобування" повідомила, що вже ввела в експлуатацію ДКС вартістю 60 млн грн. на Опишнянському газоконденсатному родовищі в Полтавській області. "Будівництво нової ДКС дозволить збільшити видобуток газу на Опишнянському родовищі на 35-40 млн куб. м на рік і газового конденсату - на 1-1,5 тис. тонн на рік", - відзначили в компанії. За розрахунками компанії, окупність проекту складе півтора року. Зокрема, в плани Укргазвидобування входить інвестування близько 2 млрд грн. в будівництво 19 нових і реконструкцію 6 діючих ДКС. Слід зазначити, що наразі 65% видобутку природного газу компанії здійснюється за рахунок ДКС.
Водночас компанія до 2015 року розраховує збільшити видобуток газу на 7,9% в порівнянні з рівнем 2010 - до 16 млрд куб. м на рік. Слід зазначити, що видобуток газу в країні минулого року скоротився на 5,3% в порівнянні з 2009 - до 20,5 млрд куб. м, у тому числі природного газу - на 3,7% до 19,2 млрд куб. м.
Серйозну заяву зробив нещодавно і Європейський банк реконструкції та розвитку. Зокрема, директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек заявив, що банк готовий протягом 5 років інвестувати 1 млрд дол в модернізацію української газотранспортної системи. "ЄБРР буде брати участь у модернізації ГТС, і починати можна з ділянки Помари - Уренгой - Ужгород, а потім йти далі, адже проект середньостроковий. Однак не треба забувати, що вартість проекту комплексної модернізації ГТС збільшилася з 1,5-2 млрд дол до 3-4, а може, і до 5 млрд дол. Це дуже значні суми", - зазначив директор банку.
За словами Куусвека, щоб отримати ці гроші, Україні необхідно реструктурувати НАК "Нафтогаз України". "Повинні з'явитися окремі компанії з видобутку, транзиту, продажу та купівлі газу із зрозумілим менеджментом, прозорою структурою управління і фінансів. Вони повинні стати прибутковими якщо не відразу, то в майбутньому", - підкреслив він.
Водночас директор не виключив участь ЄБРР у ​​модернізації ГТС України в разі створення консорціуму за участю російського Газпрому. "Все буде залежати від структури, у кого буде контрольний пакет, буде ЄС серед учасників і т.д. Але, схоже, остання поїздка В. Путіна в Київ у цьому плані нічого нового не дала Росії", - уточнив він. Куусвек також зазначив, що як альтернатива консорціуму для отримання грошей на модернізацію ГТС можливий і варіант виходу Нафтогазу на IPO.
Однак Газпром цю проблему вирішив досить швидко і просто, поширивши інформацію про те, що Україна втратить близько 20% обсягу транзиту газу у зв'язку з запуском газопроводу "Північний потік". Таким чином, Газпром знизив привабливість української ГТС в очах інвесторів, а Україну в майбутньому позбавить близько 700 млн дол через зменшення обсягів транзиту газу. Слід нагадати, що перші поставки газу по Північному потоку в країни Європи очікуються вже у вересні-жовтні цього року.
Тому метою поїздки Міллера в Україну була лише розвідка. Зазначимо, що він повинен був приїхати в Київ тижнем раніше. Глава російського газового концерну тоді заявив, що переговори були скасовані. Остання обставина дозволяє припустити, що у сторін немає спільних підходів у переговорному процесі, в якому Україна намагається змінити формулу ціноутворення на російський газ.
Президент України Віктор Янукович повторив голові Газпрому пропозиції України. "Звичайно, викликає питання і базова ціна, і сама формула. Та формула, яка застосовується в Європі, для України абсолютно не підходить", - заявив Президент. На його думку, ціна на газ для України в порівнянні з цінами для країн Європи повинна бути значно нижчою, враховуючи, зокрема, меншу відстань між Україною і Росією і харківські угоди, підписані в 2010 році. Нагадаємо, що з урахуванням наданої знижки розміром 100 дол ціна російського газу для України в другому кварталі 2011 року дорівнює 296 дол./тис. куб. м. О. Міллер вкотре пообіцяв подумати і проаналізувати пропозиції української сторони.
"Відсутність конкретних результатів переговорів свідчить про те, що російська сторони обрала тактику затягування переговорного процесу, метою якої може бути спроба виторгувати собі максимальні вигоди від коригування формули ціноутворення. Вихід середньорічної ціни на російський газ за верхню межу прогнозованого чиновниками Міненерго Україна коридору - менше 300 дол./тис. куб. м - уже створив проблеми для "Нафтогазу України" і змусив компанію вишукувати додаткові кошти для максимального збільшення імпорту в першому півріччі 2011 року", - сказав директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.
У Газпромі розуміють, каже експерт, що з наближенням початку опалювального сезону в Києві стануть більш згідливі до пропозицій російської сторони. Чинний уряд чітко показав небажання підвищувати тарифи на газ та послуги ЖКГ напередодні наближення парламентських виборів. Продовжувати утримувати тарифи можливо виключно шляхом штучного дотування збиткового "Нафтогазу України", що, по суті, призводить до зростання прихованого дефіциту бюджету країни.
"Не виключено, що Міллер на найвищому рівні озвучив пропозиції російської сторони. А рівень українського переговірника красномовно свідчить про те, що рішення про компроміс у питанні ціни російського газу буде схвалюватись на найвищому рівні", - сказав Марунич. Це дозволяє говорити про наміри російської сторони вивести переговори про формулу ціноутворення за рамки виключно газових відносин між країнами.
Судячи з розвитку подій, можна припустити, що Росія затягує час, але це продовжиться тільки доти, доки не будуть приведені до ладу Північний потік і Південний потік, тому що постачання Газпрому в Європу наразі залежать від ГТС України. Цим і пояснюється дипломатичність Росії. З першими постачаннями газу до Європи по Північному потоку вже восени цього року тон керівників Газпрому зміниться. Слід очікувати, що новим видом шантажу з боку Кремля буде зниження обсягів транзиту газу по українській території.
Україна зможе лавірувати в цьому переговорному процесі недовго - до запуску Південного потоку. Тим не менш країні вдасться змінити умови газового контракту лише одним способом - ліквідувавши Нафтогаз, тобто компанію, яка укладала договір з Газпромом. Чим, в принципі, і займається сьогодні уряд України. А на IPO, швидше за все, вийдуть дочірні структури "Нафтогазу", які попередньо будуть виведені зі складу збиткової компанії. Проте даний варіант здійснити не так просто.
Газпром створює видимість, що в даній ситуації всі переваги на його боці. Однак, якщо врахувати, що позиції Газпрому в Європі похитнулися через альтернативні поставки газу, то переваги російської компанії можуть перетворитися на дуже великі збитки, викликані витратами на будівництво газопроводів. Україні в цьому випадку залишається лише одне - створити бум власного видобутку газу і шантажувати Росію зменшенням обсягів імпорту російського газу, адже втрату ринку обсягом 30-40 млрд куб. м Газпром може відчути сповна.
Тарас Жирош
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас