Європейські банки можуть отримати послаблення при реалізації правил "Базель III" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки можуть отримати послаблення при реалізації правил "Базель III"

Валюта
262
Банки в Євросоюзі можуть отримати значні послаблення при застосуванні в регіоні зводу правил "Базель III". "Найбільшу вигоду можуть витягти британські та французькі банки з розвиненим страховим бізнесом", - йдеться в повідомленні.
Розроблюваний законопроект передбачає, що європейські банки зможуть враховувати у своєму капіталі капітал власних страхових "дочок" в більшому обсязі, ніж це передбачають правила "Базель III", які почнуть діяти в 2013 році. Вони, зокрема, обмежують можливість такого обліку 10% капіталу страхових компаній. Проте європейські фінансові конгломерати будуть підраховувати свій капітал таким чином, що зможуть обійти це обмеження. Документ обсягом 500 сторінок поки не був представлений офіційно. За даними РБК daily, це може відбутися в липні цього року.
Крім того, європейські банки отримають можливість довше інших використовувати при підрахунку достатності капіталу гібридні інструменти, такі як конвертовані облігації. У кризу ці інструменти виявилися практично марними для покриття багатомільярдних втрат. "Базель III", зокрема, забороняє враховувати в капіталі гібридні інструменти, випущені після прийняття цих правил в 2010 році. Однак європейські банки продовжували активно випускати конвертовані бонди. Законопроект Єврокомісії заборонить враховувати в капіталі лише інструменти, випущені після його офіційного оприлюднення в липні цього року.
Нагадуємо, правила "Базель III" були офіційно погоджені минулого року Базельським комітетом з банківського нагляду. Вони встановлюють мінімальний показник достатності капіталу першого рівня в 7%. Однак за застосування правил відповідають вже національні регулятори, а в разі ЄС ще й Єврокомісія. Дії європейців порушують досягнуті на глобальному рівні угоди і підривають зусилля, спрямовані на те, щоб зробити банківський сектор більш безпечним, заявив Financial Times представник регулятора, який бере участь у роботі Базельського комітету.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас