Київ і Москва підійшли до угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ і Москва підійшли до угоди

Енергетика
1937
Україна і Росія узгодили умови, на яких вони готові обговорювати підписання нових контрактів на постачання газу.
Сторони домовилися, що відповідні переговори пройдуть 7 червня в Москві. Київ має намір вимагати перегляду формули ціни газу, в результаті чого паливо повинне подешевшати з $350 до $240 за тисячу кубометрів. У Росії перспективи переговорів пов'язують з готовністю Україні йти на поступки в питанні управління газотранспортною системою.
Алгоритм перегляду газових угод України і Росія обговорять 7 червня на засіданні комісії з економічного співробітництва в Москві, повідомив у п'ятницю прем'єр-міністр Микола Азаров. За словами глави уряду, він направив своєму російському колезі Володимиру Путіну листа, в якому виклав основні аргументи і пропозиції української сторони.
У листі пропонується підписати нові угоди до вересня, стверджує високопоставлене джерело в Міненерго. Київ наполягає на перегляді формули формування ціни російського газу, в результаті чого його вартість повинна знизитися з $350 до $240 за тисячу кубометрів. "У Москві не проти перегляду договорів, але очікують, що Україна піде на поступки, - заявив співрозмовник. - Може йтися про вступ України до Митного союзу або створення СП 'Нафтогазу' і 'Газпрому' у тому чи іншому вигляді". За його словами, в міністерстві визнають, що альтернативний спосіб перегляду угод - суперечка в Стокгольмському арбітражі - навряд чи закінчиться успіхом. При цьому позов може ускладнити відносини з "Газпромом", що відіб'ється на позиціях України як транзитера російського газу.
Нові форми кооперації, які могли б вивести українсько-російське співробітництво на новий рівень, були однією з тем недавніх переговорів президента Віктора Януковича і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, повідомив глава російської монополії в минулу п'ятницю президентові РФ Дмитру Медведєву. В свою чергу пан Медведєв підкреслив, що в нього є домовленість з Віктором Януковичем розглянути можливість "просунутих форм кооперації в газовій сфері". Як пояснив співрозмовник, близький до "Газпрому", йдеться про кооперацію в питанні управління газотранспортною системою. Джерело в Міненерго підтвердило, що одна з можливих поступок у переговорах - створення СП з управління українською ГТС.
Створення СП на базі ГТС може виявитися найбільш вигідною поступкою для України, вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн: "Це дозволить домогтися від Росії гарантій прокачування газу, незважаючи на будівництво газопроводу South Stream". В іншому випадку вже через 5 років, коли проект South Stream буде реалізований, Україна може позбутися двох третин обсягів транзиту, нагадує аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров. Про участь у проекті вже заявили Eni, EDF, Wintershall і E. ON Ruhrgas. "Разом ці компанії споживають 73% всього газу, який йде до Євросоюзу по території України", - відзначає експерт. Ще один газопровід в обхід України - Nord Stream - буде запущений на початку IV кварталу цього року, оголосили учасники проекту в п'ятницю. У зв'язку з цим втрачена вигода України в майбутньому році складе близько $700 млн.
Втім, саме будівництво South Stream вже отримало схвалення країн Європейського союзу в особі єврокомісара Гюнтера Еттінгер. Він запевнив, що Євросоюз не буде перешкоджати будівництву South Stream, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "Для Росії побудувати South Stream - це лише питання часу. Тому для України було б правильніше створити спільне підприємство з "Газпромом", це дозволить вирішити проблему збереження транзитних обсягів у найближчій перспективі", - вважає Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас