Сербія заборгувала Младічу 45 тисяч євро пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сербія заборгувала Младічу 45 тисяч євро пенсії

Казна та Політика
277
Сім'я арештованого генерала Ратко Младіча, затриманого у четвер, має право отримати понад 4,5 мільйона динарів (близько 45 тисяч євро) його невиплачених пенсій колишнього лідера боснійських сербів, повідомляє белградська газета Press. "Пенсія - це невід'ємне право кожного генерала", - наводить видання слова представника фонду страхування.
Ця сума склалася з 64 пенсійних нарахувань, що зберігаються на рахунках фонду страхування військовослужбовців сербського міністерства оборони. Щомісячні пенсійні виплати генералу, за відомостями сербської газети, до кінця 2006 року становили близько 75 тисяч динарів (близько 750 євро за поточним курсом), передає РИА "Новости".
Младіч переховувався від міжнародного правосуддя з 1996 року. Він був знятий з усіх командних посад 8 листопада 1996 указом президента Республіки Сербської (Боснія і Герцеговина) Біляна Плавшича, але продовжував отримувати генеральську зарплату. Пенсію йому почали нараховувати в лютому 2002 року рішенням пенсійного фонду Союзної Республіки Югославія.
У грудні 2005 року тодішній міністр оборони країни Зоран Станкович заблокував втікачеві ці виплати. Рішення набуло чинності в кінці 2006 року, коли його підтвердив суд. Майно Младіча було заморожене, сім'ї або кому-небудь з його близьких також було заборонено знімати пенсію. Але, за законом, Младіч не може позбутися тих пенсійних коштів, що зберігаються на його депозиті. Однак рішення про розблокування рахунку також повинен ухвалити суд.
Між тим, Сербія, ймовірно, втратила набагато більшу суму, поки не впіймала Младіча, за всі ті роки, що він переховувався від міжнародного правосуддя. Заступник прокурора республіки з військових злочинів Бруно Векаріч заявляв у листопаді минулого року, що Младіч щорічно обходиться Сербії в мільярд євро. Таку суму країна могла б отримувати від Євросоюзу як інвестиції та матеріальну допомогу у зв'язку зі вступом до лав цієї організації, пояснив він. Нагадаємо, що затримання Младіча була неодмінною умовою для вступу Сербії в ЄС.
Крім того, за словами Векаріча, витрати з розшуків Младіча становили 15-30 тисяч євро на добу (більше 10 мільйонів євро на рік). "Перш за все це платня 10 тисячам оперативників, які щодня беруть участь у пошуках Младіча", - розповів тоді заступник прокурора.
Нагадаємо також, що за достовірну інформацію про місцеперебування Младіча, яка приведе до його арешту, було оголошено винагороду в 10 млн євро. Однак цю нагороду ніхто не отримає - гроші залишаться в бюджеті Сербії, повідомляють "Вести".
Як заявив у четвер координатор уряду країни зі зв'язків з громадськістю Слободан Хоменеї, затримання колишнього командувача армією боснійських сербів було вироблено в ході оперативної роботи правоохоронних органів, а не на основі заяви третьої особи.
Не дістануться гроші і поліцейським і співробітникам спецслужб, які брали участь в операції. "Заарештувавши Младіча, вони лише виконували свою роботу відповідно до конституції і закону", - підкреслив Хоменеї.
Нагадаємо, раніше американські ЗМІ повідомляли, що США відмовилися виплачувати винагороду в сумі 25 мільйонів доларів, обіцяну за знищення "терориста номер один" Усами бін Ладена. Нагороду не отримає ніхто, повідомляв днями телеканал ABC з посиланням на високопоставленого співробітника адміністрації США, знайомого з ходом операції з розшуку ватажка "Аль-Кайєди".
За його словами, влада США визнала, що ліквідувати бен Ладена вдалося завдяки інформації, отриманої методами електронної розвідки, а не від інформаторів. Винагороду ж обіцяли не за саме знищення бен Ладена, а за інформацію, яка приведе до його захоплення живим або мертвим.
Тим часом Ратко Младіч, якого сербський суд у п'ятницю дозволив екстрадувати до Гааги, попросив принести йому в камеру книги російських письменників, повідомляє сербський телеканал Б92 з посиланням на свої джерела. В ході судового засідання Младіч крім книг попросив також від судді дозвіл отримати в камеру полуницю і телевізор. Прохання було задоволене, передає РИА "Новости".
Очікується, що генерал буде перебувати в Спеціальному суді в Белграді не менше трьох найближчих днів - саме такий максимальний термін передбачений для подачі оскарження на рішення суду про екстрадицію. Захист наполягає на тому, що затриманого необхідно помістити в лікарню.
Гаазький міжнародний трибунал зі злочинів у колишній Югославії 16 років домагався від сербської влади арешту і видачі Младіча. МТКЮ звинувачує Младіча в геноциді, злочинах проти людяності, порушенні законів і звичаїв ведення війни у ​​зв'язку з етнічними чистками у Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках, а також у терорі проти мирного населення під час облоги боснійської столиці Сараєво, захоплення заручників з персоналу ООН в травні і червні 1995 року і геноциді мусульманського населення міста Сребреніца в липні 1995 року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас