Експерт: На закупівлях імпортних ліків бюджет втратив 400 мільйонів гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: На закупівлях імпортних ліків бюджет втратив 400 мільйонів гривень

Казна та Політика
212
Міністерство охорони здоров'я в 2010 році закупило на 800 мільйонів гривень імпортних препаратів, аналоги яких є в Україні і до того ж коштують удвічі дешевше. Про це повідомив президент Національної академії медичних наук, директор Інституту гігієни та медичної екології імені Марзєєва, екс-міністр охорони здоров'я Андрій Сердюк.
"Хіба це не свідчення того, що проблема (імпортозаміщення медпрепаратів) є, і її треба вирішувати? Але чомусь "цікавіше" було закупити "там". Очевидно, ми повинні зробити так, як в інших державах, - визначити гарантований перелік ліків, які будуть закуповуватися. Незалежно від виробника. У Росії в цей список включили 500 найменувань препаратів, у нас може бути, скажімо, 300. Перелік має готувати міністерство, а ми будемо брати участь у цій роботі", - вважає Сердюк.
За його словами, проблема імпортозаміщення медпрепаратів безпосередньо стосується і академії, оскільки ряд інститутів, перш за все фармакології і токсикології, працює над створенням нових ліків, вакцин і сироваток.
"Я вже побував на провідних фармпідприємствах, зустрічався з асоціацією вітчизняних виробників, з представництвами іноземних фармфірм, - розповів Сердюк. - Під час зустрічей з виробниками - й українськими, і зарубіжними, я відчув, що для них головне, щоб у цій справі був наведений лад, всі виступають проти нечесної конкуренції. Потрібні чіткі правила гри, щоб це дійсно робилось на користь пацієнтів, а не тих, хто проводить тендери".
"Здійснювати імпортозаміщення - справа надзвичайно складна. Жодна держава у світі, якою б потужною вона не була, не в змозі заповнити свій ринок препаратами власного виробництва на всі 100%", - підкреслив президент НАМНУ.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас