Президент Латвії ініціював розпуск парламенту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Латвії ініціював розпуск парламенту

Казна та Політика
175
Президент Латвії Валдіс Затлерс оголосив, що має намір розпустити парламент. Він висловив обурення відмовою депутатів позбавити імунітету парламентарія, підозрюваного в корупції, і звинуватив їх в обслуговуванні інтересів олігархів, повідомляє Deutsche Welle.
В емоційному телезверненні до народу напередодні ввечері Затлерс підкреслив, що не повинно бути депутатів, які вважають себе вище за закон, і звинуватив парламентаріїв у брехні і обслуговуванні інтересів олігархів.
Президент був обурений відмовою сейму позбавити депутатської недоторканності парламентарія і за сумісництвом бізнесмена Айнарса Шлесерса, якого підозрюють у корупційних угодах і щодо якого прокуратура має намір почати розслідування. Рішення Затлерса не має аналогів в історії Латвії. Латвійський сейм був обраний тільки в жовтні.
Намагаючись добитися розпуску парламенту, Затлерс подав відповідне клопотання до Конституційного суду, як того вимагає закон. Тепер протягом двох місяців у Латвії повинен бути проведений референдум про розпуск сейму. У Центрвиборчкомі повідомили, що дата голосування може бути призначена на 30 червня. Якщо громадяни висловляться за розпуск парламенту, то протягом двох місяців після цього в країні повинні відбутися дострокові загальні вибори. Якщо, проте, вони проголосують проти, то Президент повинен буде піти у відставку.
Варто відзначити, Затлерс пішов на безпрецедентний крок всього за кілька днів до свого передбачуваного переобрання депутатом, запланованого на 2 червня. Регулярний президентський термін 56-річного глави держави закінчується 7 липня, його переобрання на вищому державному посту викликає сумніви. З часу приходу на пост Президента Латвії в 2007 р. Затлерс активно намагався відновити підірвану довіру громадян цієї колишньої радянської республіки до політики.
Нагадаємо, 3 листопада 2010 р. Парламент Латвії затвердив склад нового уряду під керівництвом Валдіса Домбровскіса. Його сформували два політичні об'єднання - "Єдність" і Союз "зелених" і селян (СЗК). За новий уряд проголосували 63 депутати, проти - 35.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас