Лагард: Глава МВФ має знатися на ситуації в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лагард: Глава МВФ має знатися на ситуації в Європі

Казна та Політика
167
Міністр фінансів Франції Крістін Лагард, яка раніше висунула свою кандидатуру на пост директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ), вважає, що для виконання обов'язків на цій посаді необхідне хороше знання ситуації в Європі, передає РБК із посиланням на ВВС.
Національність кандидата, за словами Лагард, не може бути вирішальним критерієм при виборі глави МВФ. "Те, що справді важливе, - це навики, компетентність, досвід, готовність виконувати цю роботу, ентузіазм, лідерські якості і послужний список", - повідомила Лагард.
При цьому вона додала, що знання ситуації в Європі, механізмів функціонування європейських економік і політичної ситуації могло б стати істотною перевагою для кандидата на пост глави МВФ.
Раніше сьогодні Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що країни G8 не заперечують проти кандидатури Лагард на пост глави МВФ.
Нагадаємо, 25 травня Лагард висунула свою кандидатуру на пост директора-розпорядника МВФ.
Відзначимо, 23 травня 2011 р. в МВФ приступили до складання списку претендентів на пост глави організації. В даний час претендентами на цей пост є Лагард і глава Національного банку Казахстану Григорій Марченко, чия кандидатура була запропонована країнами Співдружності Незалежних Держав.
Експерти вважають, що головним конкурентом Лагард в боротьбі за відповідальну посаду вважається колишній міністр економіки Туреччини Кемаль Дервіс, який до того ж з 1996 по 2001 р. займав пост віце-президента Світового банку.
Раніше агентство Reuters опублікувало список претендентів на пост глави МВФ. У списку вказано, що на пост глави МВФ претендують Аксель Вебер (Німеччина), Тревор Мануель (ЮАР), Агустін Карстенс (Мексика), Армініо Фраго (Бразилія) і Марк Карні (Канада). Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що новим директором-розпорядником МВФ має бути саме європеєць.
Що стосується країн БРІКС (Росія, Китай, Індія, Бразилія і ПАР), то вони категорично не згодні з таким підходом. "Необхідно відмовитися від застарілого неписаного правила, згідно з яким главою МВФ має бути європеєць. Фінансова криза почалася в розвинених країнах, і вона показала необхідність реформувати існуючі інститути, а також дала державам, що розвиваються, право на самовираження", - йдеться в спільній заяві БРІКС.
Лагард може стати першою жінкою, яка очолить МВФ. Відзначимо, що вибрати нового директора-розпорядника МВФ розраховує до 30 червня.
З 1981 по 1991 рр. Лагард працювала адвокатом в американській адвокатській конторі Baker & McKenzie в Чикаго. У 1991 р. стала партнером паризького офісу американської управляючої компанії Baker & McKenzie. З 2005 по 2008 рр. обіймала пост міністра-делегата зовнішньої торгівлі Франції, а незабаром очолила міністерство сільського господарства і рибальства. Після президентських виборів у Франції 2007 р. стала міністром фінансів країни.
Нагадаємо, що попередній глава МВФ Домінік Стросс-Кан 14 травня 2011 р. був звинувачений в спробі зґвалтування в Нью-Йорку. Після цього чиновник подав у відставку з поста директора-розпорядника цієї організації. Зараз він перебуває під домашнім арештом в Нью-Йорку, у його справі йде судовий розгляд. Стросс-Кан заперечує всі звинувачення, висунуті на його адресу. Проте, 19 травня було оголошено, що він покидає пост директора-розпорядника МВФ.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас