Янукович: Україна до вересня може виконати план дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна до вересня може виконати план дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС

Казна та Політика
505
Президент України Віктор Янукович відзначає, що до вересня поточного року Україна може виконати план дій щодо лібералізації візового режиму, наданий Єврокомісією. Про це Янукович сказав сьогодні в інтерв'ю журналістам у Варшаві, повідомляє прес-служба Президента.
Глава держави відзначив, що участь України у XVII Саміті країн Центральної Європи "цілком закономірна", оскільки Україна сьогодні набрала оптимальну швидкість у питаннях євроінтеграції.
"На порядку денному стоять важливі питання - такі як лібералізація візового режиму. Дорожню карту, яку ми отримали від Єврокомісії, сьогодні практично завершуємо. Скоріш за все, вона буде виконана до вересня цього року", - підкреслив Президент.
Ще одним важливим питанням у контексті євроінтеграції Янукович назвав підготовку угоди про створення зони вільної торгівлі з ЄС.
"Це також невід'ємна складова угоди про асоціацію, в якій ми хочемо сьогодні отримати реальні перспективи вступу України до ЄС", - сказав Президент.
Саме ця робота, наголосив глава держави, сьогодні зобов'язує Україну шукати з нашими партнерами - членами ЄС, кандидатами на вступ до ЄС, сусідами з Центральної та Східної Європи вирішення тих питань, які наближають нашу державу до євростандартів.
На переконання Президента України, XVII саміт країн Центральної Європи "був яскравим підтвердженням того, що демократичні процеси у Центральній та Східній Європі є незворотними" - вони невід'ємна складова розвитку держав цього регіону.
Україна, підкреслив Янукович, є активним учасником цього процесу.
Нагадаємо, вчора керівник підрозділу Генерального департаменту з питань торгівлі Європейської Комісії Філіп Куїссон повідомив, що Україна підпише угоду про ЗВТ з ЄС до кінця року. Він підкреслив, що ця угода буде найбільш комплексною. За словами представника ЄК, після підписання таких угод, необхідна їх ратифікація.
23 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров наголосив на важливості укладення угод про зону вільної торгівлі (ЗВТ) і з Європейським Союзом, і з Білоруссю, Росією, Казахстаном. Він додав, що для України співпраця важлива і зі Сходом, і Заходом, оскільки товарооборот з Росією складає 30%, і з ЄС також майже 30%.
Раніше, ВР рекомендувала Кабміну продовжити активну роботу щодо ЗСТ між Україною та ЄС, а також щодо укладення та подальшої імплементації нового Договору про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД на принципах і умовах Світової організації торгівлі з неухильним забезпеченням національних інтересів України.
20 травня ц.р. закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що Україна не збирається знижувати темпи переговорів з Європейським Союзом.
Відзначимо, 10 травня президент Європейського парламенту Єжи Бузек під час зустрічі з головою ВР Володимиром Литвином висловив думку, що до кінця ц.р. буде отримано позитивний результат "хоча б у плані підписання угоди про асоціацію".
Бузек також висловив задоволення активізацією співробітництва України з Євросоюзом, зокрема, у питаннях лібералізації візового режиму, а також переговорного процесу з підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі.
При цьому глава Європарламенту високо оцінив розуміння владою України необхідності узгодження дій на шляху інтеграції в європейські структури.
Разом з тим, зазначив він, виникає питання про можливість приєднання України до Митного союзу.
Раніше, 13 квітня Янукович у ході зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском заявив, що європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом України.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас