Путін знову обіцяє подвоїти ВВП за десять років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін знову обіцяє подвоїти ВВП за десять років

Казна та Політика
357
Володимир Путін повертається до головної економічної ідеї свого президентського терміну. Щоправда, цього разу обіцянка більш соціально орієнтована - пропонується за десять років збільшити валовий продукт на душу населення майже вдвічі, а рівень життя підтягнути до європейського. Але й цього разу досягнути цієї мети не вдасться, скептичні експерти.
Прем'єр, виступаючи на бізнес-форумі "Ділової Росії", поставив за мету збільшити обсяг валового продукту в 1,8 рази: з 19,7 тис. до 35 тис. дол на людину. Задачу передбачається вирішити за десять років. Домогтися такого зростання із сировинною економікою неможливо. "Очевидно, що таких орієнтирів можна домогтися за рахунок колишніх джерел зростання", - зазначив він.
Завдання більш ніж складне. За даними МВФ, бажаний прем'єром обсяг ВВП сьогодні мають такі європейські країни, як Великобританія, Фінляндія і Німеччина. Оцінка ВВП самій Росії за методикою МВФ сильно відрізняється від урядової: фонд оцінює наш обсяг валового продукту на душу населення всього в 15,8 тис. дол.
Це вже друге звернення Путіна до ідеї збільшення ВВП. У 2003 році, ще будучи президентом, він поставив перед урядом завдання подвоїти ВВП країни за десять років. У 2004 році план був ускладнений: результат планувалося досягти вже до 2010 року.
В результаті подвоїти ВВП так і не вдалося. За розрахунками аудиторсько-консалтингової компанії ФБК, зростання російського реального ВВП з 2001 по 2010 рік склав 159,2%. Пояснити явну невдачу кризою не вдалося. За цей же час ВВП сусідів Росії щодо Митного союзу виріс більш ніж у два рази: у Казахстані - на 221%, у Білорусі - на 202,7%.
Щоправда, на думку уряду, завдання навіть перевиконали. У 2007 році Герман Греф, тоді глава Мінекономрозвитку, заявив, що в доларовому вирахуванні з 2000 по 2006 рік ВВП вдалося навіть потроїти. Успіх був пов'язаний не зі зростанням економіки, а з ослабленням долара - його курс впав з 31,78 руб. у 2003 році до 26,5 руб. у 2006-му. За даними Росстату, в національній валюті ВВП все десятиліття зростав приблизно на 5-8% на рік, що недостатньо для подвоєння.
Цілком можливо, що і цього разу ВВП подвоять за рахунок здешевлення долара, вважає головний економіст "Уралсиб Кепітал" Олексій Дев'ятов. "Прем'єр не уточнив, що він має на увазі. За десять років накопичення інфляції в США може скласти 30-40%. За рахунок цього можна буде сказати, що ВВП подвоївся", - вважає він.
Поки об'єктивних передумов для подвоєння ВВП на душу населення не видно. У наступні роки ціна на нафту буде стабільна, а припливу іноземного капіталу не передбачається, прогнозує пан Девятов. На його думку, все говорить про те, що економіка буде рости в середньому на 3,5% на рік. За цих значеннях за десять років економіка зросте в півтора рази. Для виконання завдання валовий продукт повинен щорічно рости в два рази швидше - на 7,9%.
Нова задача може закінчитися таким же провалом, як і минула, якщо держава не змінить свій погляд на економіку, згоден директор департаменту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв. Бізнес неодноразово вказував на бар'єри, які йому заважають. Це корупція, незахищеність прав власності, проблеми в судовій системі, чехарда з податками. Головне, що "політика щодо поліпшення інвестклімату не повинна зводитися до висновку чиновників з рад директорів", говорить він.
Теоретично подвоєння валового продукту на душу населення реальне, але це вимагає величезних зусиль - необхідно вибудувати сучасну систему менеджменту в державі, підкреслює директор ЦМЕІ BDO в Росії Олена Матросова. "Більш простий шлях - опустити долар до рубля", - вважає вона.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас