ОПЕК може підвищити квоту на видобуток нафти в червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК може підвищити квоту на видобуток нафти в червні

Енергетика
120
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК), можливо, збільшить квоту на видобуток нафти на червневому засіданні, щоб послабити політичний тиск у країнах-споживачах нафти в плані необхідності відкриття стратегічних запасів, вважають аналітики JPMorgan Chase & Co.
За оцінками експертів, на засіданні ОПЕК у Відні, яке відбудеться 8 червня, квота буде підвищена до 27,5 млн барелів на добу (б/д) з нинішніх 24,845 млн б/д.
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) дає зрозуміти, що може розблокувати резерви нафти, оскільки конфлікт в Лівії продовжує негативно позначатися на обсягах експорту з цієї країни, вважають в JPMorgan.
"Політичний тиск у плані необхідності відкриття стратегічних запасів нафти буде зростати, якщо постачання нафти влітку цього року не зможуть задовольнити попит, і ОПЕК залишить квоту на видобуток незмінною", - відзначають аналітики JPMorgan.
З моменту останнього засідання ОПЕК, що відбулося в грудні минулого року, нафта подорожчала на 13%. Лівія, що володіє найбільшими запасами нафти в Африці, скоротила видобуток на 82% з моменту початку конфлікту в лютому.
За оцінками JPMorgan, обсяг видобутку ОПЕК у цей час перевищує квоту на 1,4 млн б/д.
Нафта марки WTI у п'ятницю торгується на рівні $100,73 за барель, що на $0,5 (0,5%) вище за рівень закриття ринку в четвер.
В ОПЕК входять 12 держав: Алжир, Ангола, Еквадор, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела. На них припадає близько 40% світового видобутку нафти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас