НАТО вкотре завдало ударів по резиденції Каддафі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО вкотре завдало ударів по резиденції Каддафі

Казна та Політика
320
Війська НАТО вкотре завдали ударів по резиденції лідера Лівії Муаммара Каддафі, передає РБК з посиланням телеканал Al Jazeera.
"По території резиденції були нанесені удари, почулися 5 вибухів. Над місцевістю були видно клуби чорного диму", - говорилося в повідомленні.
Таким чином, це вже четверта поспіль ніч, коли сили коаліції здійснюють нічні авіанальоти на столицю Лівії, м.Тріполі.
Напередодні влада Лівійської Джамагирії направила урядам більшості країн Європи пропозицію про припинення вогню, як повідомив представник влади Іспанії. Офіційний Мадрид відповів на послання, підтвердивши свою прихильність припинення військових дій, якому, однак, повинно передувати виконання низки умов.
У ніч на 26 травня авіація НАТО завдала серію авіаударів по Тріполі. Серед цілей авіанальоту виявився один з навчальних закладів міста. Також бомбардувалася резиденція лівійського лідера Каддафі. Всього по Тріполі було нанесено не менше чотирьох потужних авіаударів.
Раніше в ніч на 25 травня авіація НАТО провела одну з найбільш потужних атак на лівійську столицю за весь час військової кампанії. В результаті авінальотів загинули 19 мирних жителів. Крім того, близько 150 осіб постраждали.
За заявою НАТО, удари з повітря були завдані по спецгаражу для транспортних засобів прихильників режиму Каддафі, розташованому поблизу Баб аль-Азізії. Під час бомбардування було застосовано високоточну зброю. За відомостями Альянсу, об'єкт використовується військами полковника "для нападу на лівійських громадян".
"Сили Каддафі все ще становлять загрозу цивільному населенню, і ми будемо продовжувати вражати цілі, за допомогою яких здійснюється розправа (над мирними жителями)", - повідомив командувач операцією НАТО в Лівії генерал-лейтенант Шарль Бушар.
Як повідомив 23 травня ц.р. представник лівійського Національного перехідного ради (НПС) Абдель Рахман Шальке, лівійська опозиція виступає проти наземної операції НАТО в країні. "Ми не хочемо наземної операції в Лівії", - підкреслив він.
Шальке також підтвердив повідомлення про жертви в результаті бомбардувань сил НАТО, висловивши надію, що надалі подібних інцидентів вдасться уникнути.
Нагадаємо, з 15 лютого 2011р. в Лівії почалися масові акції протесту проти Муаммара Каддафі. Незабаром на бік протестувальників перейшли деякі поліцейські, військовослужбовці збройних сил і високопоставлені офіційні особи. Країна розділилася на два табори: на заході Каддафі, як і раніше користується активною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну.
17 березня РБ ООН ухвалила резолюцію №1973, що оголошує заборону на всі польоти над Лівією, а також відкриває можливості для іноземного військового втручання. 19 березня було офіційно оголошено про початок військової операції коаліційних сил. Союзні війська почали наносити ракетні та авіаудари по території Лівії. 31 березня керівництво кампанією в Лівії перейшло до НАТО.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас