Дорога моя столиця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога моя столиця

Казна та Політика
472
На презентацію проекту стратегії розвитку столиці в Колонну залу Київської міської держадміністрації (КМДА) вчора прибули президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, народні депутати, депутати Київради та міські чиновники. Проект представив голова КМДА Олександр Попов.
Як відомо, розробку документу столична влада розпочала в лютому. Тематичні блоки стратегії стверджувала спеціально сформована при КМДА громадська рада. Зокрема, в травні нею була затверджена стратегія територіального розвитку Києва.
За словами Олександра Попова, для перетворення Києва на "місто майбутнього" до 2025 року передбачається втричі збільшити площу доріг, вп'ятеро - кількість музеїв. Передбачено зростання житлового будівництва, що призведе до збільшення площі житлового фонду з 21,3 до 27,5 кв. м на людину. Для зменшення обсягу шкідливих викидів і зносу інженерних мереж, як повідомив Олександр Попов, тільки в каналізаційно-водопровідне господарство столиці буде потрібно вкласти 4 млрд євро.
Крім цього, до 2025 року в КМДА сподіваються збільшити середньорічний приріст ВВП з 5,7% до 6,5% і залучити в місто 82 млрд євро прямих закордонних інвестицій. Для цього київська влада має намір спростити дозвільну систему, побудувати кілька ділових центрів і допомогти розвитку галузей економіки, що роблять найбільший вплив на зайнятість населення. У КМДА також розраховують на розвиток туристичної інфраструктури навколо об'єктів історичної спадщини. Згідно з проектом до 2025 року Київ щорічно повинні відвідувати 2,6 млн туристів.
Президент Віктор Янукович в цілому схвалив проект стратегії, яка, на його думку, повинна стати "прикладом модернізації для всієї України". Плани щодо збільшення житлового фонду столиці президент назвав "недостатнім, але дуже амбітним завданням". Говорячи про завдання в сфері комунального господарства, він наголосив на необхідності переходу до економічно обґрунтованих тарифів на послуги ЖКГ. Раптово Янукович суворо звернувся до Миколи Азарова: "Найближчим часом ми будемо мати на цю тему дуже жорстку розмову. Я сподіваюся, що ви до початку липня підготуєте серйозну нараду з серйозними пропозиціями, як підійти до оптимізації тарифної політики. Мені набридло повторювати ці слова і прохання. Я вкотре, якщо не востаннє вас попереджаю".
Наостанок Віктор Янукович доручив КМДА провести громадське обговорення стратегії і розробити програму інформування населення про всі зміни у розвитку столиці. "Все, що робиться в Києві, має бути схвалено киянами", - сказав президент. Конкретні терміни проведення обговорення поки невідомі. Разом з тим Олександр Попов запевнив, що остаточний варіант стратегії буде готовий до кінця року.
Завершивши виступ, Віктор Янукович у прекрасному настрої покинув зал. За ним потягнулися похмурий Микола Азаров і замислений Володимир Литвин. Обговорювати проект залишилися депутати Київради, яких насторожило те, що громадське обговорення було призначено вже після схвалення стратегії президентом. "Це все одно що до вас у квартиру прийдуть якісь люди і скажуть: ось ми вам перепланування придумали, давайте його зробимо", - обурювався лідер фракції УДАР Віталій Кличко.
На думку голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Тетяни Меліхової, презентація стала початком передвиборної кампанії Олександра Попова у Києві та засвідчила підтримку цієї кампанії першими особами держави. "Сама стратегія являє собою набір красивих картинок. Коли справа дійде до голосування за конкретні проекти рішень у Київраді, як завжди, виявиться, що ці картинки не підкріплені фінансами", - сказала Меліхова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас