ЄC чинить опір "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄC чинить опір "Газпрому"

Енергетика
733
Євросоюз не змінює своїх пріоритетів у сфері диверсифікації постачань газу, які пов'язані з організацією прямого доступу до ресурсів каспійського регіону через будівництво власних газопроводів: ITGI, TAP і Nabucco. З такою заявою вчора виступив офіційний представник Єврокомісії, коментуючи позицію Брюсселя за підсумками презентації газопроводу "Південний потік", яку провів у середу "Газпром" для єврочиновників.
Амбітною метою "Газпрому" було добитися пріоритетного статусу для свого проекту. Це дозволило б мінімізувати політичні та бюрократичні ризики при його реалізації. Міністр енергетики Росії Сергій Шматко запропонував ЄС розглядати "Південний потік" як продовження транскордонного газопроводу Nabucco і - в протиріччя енергетичним правилами ЄС - заборонити доступ третіх осіб до газопроводу. За підсумками презентації, як повідомляє офіційний сайт "Газпрому", російський чиновник зазначив, що єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер вперше виступив з союзницької позиції.
Але західні інформагентства наводять цитати Гюнтера Еттінгера, які суперечать повідомленням "Газпрому". Зокрема, як передає агентство AFP, захищаючи принципи ЄС щодо прозорості і конкурентності ринку, єврокомісар заявив, що "Південний потік" "має політичний характер, а не економічний, і покинув захід. Він також зазначив, що Єврокомісія не має наміру вводити невиправданих обмежень при реалізації російського проекту.
В українському уряді також вважають "Південний потік" необґрунтованим політичним проектом. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойко, таким чином "російські партнери... хочуть створити надлишок транзитних потужностей". "Нам це однозначно невигідно. Ми спочатку говорили... що цей проект суперечить нашим національним інтересам. Попросту кажучи, він відбирає газ з наших труб... Ми працюємо і з Євросоюзом, і з російським партнером у тому напрямку, щоб цей проект не був здійснений. Він шкідливий для нас", - зазначив міністр.
Щоб спровокувати Росію відмовитися від "Південного потоку", в березні минулого року уряд ухвалив рішення про будівництво терміналу з прийому зрідженого природного газу на Чорноморському узбережжі. "Ми вважаємо, що така диверсифікація постачань газу буде додатковим фактором, який покаже нашим партнерам, що з нашою думкою потрібно рахуватися", - сказав Юрій Бойко.
Щоб послабити протидію реалізації "Південного потоку" з боку України, заступник голови Держдуми Росії і президент Російського газового товариства (РГТ) Валерій Язєв заявив цього тижня, що український маршрут транзиту російського газу до Європи буде превалювати після введення в експлуатацію не тільки цього газопроводу, який планується прокласти по дну Чорного моря, але і "Північного потоку", який пройде через Балтійське море. "Навіть коли будуть побудовані нові транспортні коридори, а вони будуть побудовані, український транзит буде превалювати", - підкреслив він. Свою думку президент РГТ аргументував тим, що "Україна сьогодні - найбільший імпортер російського газу і найбільший транзитер російського газу". Тому "співпраця тут надзвичайно важлива не тільки для наших двосторонніх відносин".
Експерти звертають увагу, що заява Валерія Язєва звучить в унісон з точкою зору правління "Газпрому" Олексія Міллера, який вважає, що Україна зможе зберегти і наростити обсяги транзиту російського газу тільки в тому випадку, якщо погодиться на злиття активів "Нафтогазу" і "Газпрому". Однак запропонований російський стороною варіант створення подібного спільного підприємства, який передбачає внесення до статутного фонду СП української газотранспортної системи, неприйнятний для Києва. Тому зараз Україна і Росія на урядовому рівні продовжують погоджувати можливі взаємовигідні варіанти співпраці в газовій сфері.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас