Порошенко: НБУ слід стримувати зростання цін, а не зациклюватися на стабільному курсі гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: НБУ слід стримувати зростання цін, а не зациклюватися на стабільному курсі гривні

Валюта
739
Глава ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко вважає, що центральному банку країни слід перейти від підтримування стабільного курсу гривні до боротьби з інфляцією, повідомляє прес-служба телеканалу ТВі.
"Я впевнений, що Національний банк повинен ставити собі за мету не таргетування курсу, тобто утримання нерухомого курсу, незважаючи на те, що долар і євро можуть бути слабкими: їх теж друкують дуже багато. І на сьогодні фортеця валюти вимірюються попитом і пропозицією. Замість того, щоб зорієнтувати курс, у всьому світі центральні банки таргетується інфляцію. Тобто за рахунок монетарних заходів вони стримують зростання цін, і в цьому полягає головна соціальна функція таргетування", - сказав Порошенко.
За його словами, сьогодні в світі існує безліч механізмів, наприклад, хеджування, що дозволяють без валютних інтервенцій і витрачання золотовалютних резервів країни стримувати спекулятивні коливання курсів. "На сьогодні, я сподіваюся, Національний банк здатний застосовувати ці світові методи в Україні", - зазначив Порошенко.
Він також додав, що в середньостроковій перспективі передумов для знецінення гривні немає. Однак надалі для стабільності курсу необхідний приплив іноземних інвестицій і заходи для стимулювання економіки, оскільки сьогодні експортні мита і квоти, а також корупція серйозно стримують її розвиток.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас