ДПС розповість податкову історію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПС розповість податкову історію

Казна та Політика
762
Учора Державна податкова служба (ДПС) оприлюднила проект постанови Кабміну, що містить критерії визначення позитивної податкової історії платника ПДВ. Така необхідність передбачена Податковим кодексом. Всього цих критеріїв сім, і вони будуть застосовуватися податківцями лише з 1 січня 2014 року. Щоб потрапити в категорію платника ПДВ з позитивною історією, компанія протягом попередніх трьох років повинна подавати податкову звітність у встановлені терміни, не мати документально підтвердженої інформації про порушення норм податкового законодавства та операцій з фіктивними суб'єктами.
Якщо у підприємства є контрагенти з невідомим місцеперебуванням, сума сформованого податкового кредиту не повинна перевищувати 10% від загального обсягу. Компанія також не повинна оскаржувати в адміністративному та судовому порядку донараховані податки та переглянуті суми повернення ПДВ. Натомість податківці обіцяють скоротити терміни проведення камеральних перевірок до п'яти днів і відшкодовувати ПДВ за спрощеною процедурою.
Представники підприємств здивовані появою чергових критеріїв для отримання відшкодування ПДВ. "Запропонований документ геть нівелює позитивні напрацювання в ухваленому в березні порядку отримання ПДВ в автоматичному режимі", - підкреслили на одному з меткомбінатів. За словами директора з економіки та фінансів Крюковського вагонобудівного заводу Ігоря Манаєнкова, підприємству, що має масу постачальників, буде майже неможливо гарантувати "чистоту" всіх контрагентів.
"За великими контрагентами ми самі опрацьовуємо інформацію, а якщо закупівля стосується якоїсь дрібниці, наприклад лампочок, то тут податківці нам 'ями' і малюють", - говорить Манаєнков.
Фінансовий директор ISTIL Group Сергій Молчанов вважає, що більшість компаній їх групи відповідають новим критеріям. "Проблема в тому, що податкові органи мають достатньо повноважень, якими вони часто користуються "на благо наповнення бюджету", - позбавити будь-яке підприємство можливості відповідати критеріям, наприклад штучно не встановити місцезнаходження деяких великих постачальників або помилково визнати їх діяльність фіктивною. Такі випадки часто відбуваються на практиці", - зазначає підприємець.
Експерти сумніваються в ефективній реалізації ідеї, оскільки фіскальні органи постійно тільки ставлять умови, але не виконують обіцянок. Зокрема, не працює повною мірою механізм автоматичного відшкодування ПДВ. В останній реєстр внесено всього 73 платника. "Те, як зараз здійснюється повернення ПДВ, викликає неприйняття і обурення. У законодавстві все прописано добре і удосконалити нічого не потрібно, але те, як норми виконуються, залишає бажати кращого", - вважає президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. "Держава будує надзаплутану систему відносин між бізнесом та контрольними органами, і в результаті невиконання законів стає нормою", - додає керівник податкового комітету Європейської бізнес асоціації Володимир Котенко. Рубаненко обурений пропозицією податківців добровільно відмовитися від оскарження сум податкових донарахувань та обсягів заявок на відшкодування: "Щоб мати позитивну історію, потрібно буде погодитися з усім, що скажуть податківці".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас