Спрацювали на двійку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спрацювали на двійку

Казна та Політика
1194
Підвищення зарплат українських працівників зупинилося. За даними Держстату, в квітні середня зарплата в порівнянні з березнем зросла лише на 2 грн, до 2533 грн. З урахуванням інфляції квітня в 1,3% реальні доходи українців знизилися на 1,2%. Судячи ж з організації оплати праці по галузях, суттєве її збільшення Держстат зафіксував у сільському господарстві (+9,8%, до 1713 грн), торгівлі (+8,1%, до 2420 грн) і будівництві (+1,7%, до 2075 грн).
Незначні поліпшення відзначені в більшості бюджетних секторів: в держуправлінні зарплати зросли на 3,5%, до 2777 грн, охороні здоров'я - на 2,5%, до 1693 грн, освіті - на 2%, до 1940 грн. Нагадаємо, з 1 квітня мінімальна зарплата виросла з 941 до 960 грн. Однак ці сектори не змогли компенсувати зниження оплати праці в промисловості (-3%, до 2003 грн), операціях з нерухомістю (-2,5%, до 2799 грн) та фінансової діяльності (-1%, до 5233 грн). Серед промислових галузей істотно знизилися зарплати у виробництві коксу і нафтопереробці (-7%, до 3595 грн), металургії (-4,6%, до 3529 грн).
Реальний бізнес завершив сезон підвищення зарплат і поки не збирається переглядати оклади. "Процес відновлення економіки є вкрай нестійкий, і у підприємств немає резервів, щоб збільшити оплату праці, тим більше що на ринку досить вільної робочої сили", - говорить генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина. "Чинником, що впливає на зростання зарплат, було прагнення компаній перейти на автоматичне відшкодування ПДВ.
Ймовірно, ті компанії, які претендували на таке відшкодування, вже привели зарплати своїх співробітників до необхідного рівня", - уточнює керівник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин. Однією з вимог для отримання автоматичного відшкодування ПДВ є середня зарплата на підприємстві не нижче 2,5 мінімальної зарплати.
Номінальний показник середньорічних доходів виріс у квітні на 0,2 відсоткового пункту, до 20,2%. Але через прискорення інфляції (у квітні 2010 року фіксувалася дефляція 0,3%) середньорічні темпи зростання реальної зарплати у квітні сповільнилися на 1,5 відсоткового пункту, до 9,7%. "Швидше за все до кінця літа темпи зростання середньої зарплати будуть мінімальні, якщо не рахувати сезонних відпускних виплат у липні-серпні. Однак яка буде динаміка в кінці року, багато в чому залежить від стану економіки", - вважає Шевчишин.
Змінити ситуацію може збільшення соціальних стандартів, про необхідність чого цього тижня заявив президент Віктор Янукович. "У нас є, безумовно, велике бажання, щоб бюджет на друге півріччя був переглянутий. Йде перевиконання його доходної частини. Потрібно подивитися - можливо, у другому півріччі ми зможемо трохи підвищити заробітні плати, пенсії, подивитися по Пенсійному фонду, що у нас там робиться, які проблеми", - заявив він. "Якщо на початку року очікувалося, що зростання зарплат буде невеликим - до 15% - і основним локомотивом цього зростання буде реальний сектор, а зарплати у бюджетному секторі через політику економії будуть невеликими, то тепер ми бачимо зміну ситуації", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас