МВФ затвердив новий протокол про наміри Латвії в сфері стабілізації економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ затвердив новий протокол про наміри Латвії в сфері стабілізації економіки

Казна та Політика
97
Рада виконавчих директорів МВФ 25 травня затвердила новий протокол про наміри уряду Латвії стосовно майбутніх заходів щодо стабілізації економіки і відновлення зростання. Програма позики, в рамках якої відбувалося затвердження документа, завершиться в кінці цього року, проте, згідно з досягнутою раніше домовленістю, Латвія утримається від використання залишку кредиту, наданого МВФ і Єврокомісією, повідомили в четвер ІА REGNUM в Міністерстві фінансів країни.
Згідно з затвердженим протоколом про наміри, дефіцит бюджету Латвії в 2012 році має бути менше 3% від ВВП, наближаючись до 2,5%, аби забезпечити виконання Маастрихтських критеріїв за цим показником вже наступного року. При цьому планується, що в 2013 році дефіцит не перевищить 1,9% від ВВП, а в 2014-му - 1,1%. Уряд Латвії зобов'язався дотримуватися твердої фіскальної політики - планується до кінця листопада подати в сейм законопроект про фіскальну дисципліну, а також доповнити проект бюджету на 2012 рік проектом середньострокового бюджету. Заморожені для підтримки фінансової стабільності кошти міжнародної позики передбачається розморозити у міру виконання програми стабілізації фінансового сектора: реалізації плану реструктуризації націоналізованого банку Parex, продажу банку Citadele, прийняття плану перетворення державного Latvijas Hipoteku un Zemes Banka (Іпотечного Банку) і його виконань.
Новий протокол про наміри буде опублікований після «останнього технічного узгодження», вказали в Мінфіні.
В рамках міжнародної програми допомоги Латвія отримала кредит у розмірі 7,5 млрд євро з боку Світового банку, МВФ, Єврокомісії і декількох держав Євросоюзу. Досі Латвія використовувала 4,4 млрд євро, з яких 49% спрямовано на покриття дефіциту бюджету, 38,5% - на обслуговування держборгу, 10% - на забезпечення стабільності фінсектора, ще 2,5% склала допомога ЄБРР банку Parex, що виявився на межі банкрутства і який був націоналізований для його запобігання.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас