Експерт: Українські учасники переговорів у Москві вирішують свої корпоративні питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українські учасники переговорів у Москві вирішують свої корпоративні питання

Енергетика
629
Шанси Києва на швидке внесення змін до газових контрактів малі через те, що українські парламентери в Москві вирішують більше свої корпоративні інтереси, ніж державні.
Таку думку висловив енергетичний експерт Олександр Нарбут.
"Поки у нас нульові шанси добитися перегляду формули. Зокрема, досі невідомо, які саме зміни хоче в контрактах прем'єр Микола Азаров. Він говорить, що ці пропозиції вже передані "партнерам", але від громадськості вони ховаються. У той же час, міністр енергетики Юрій Бойко вже їздить до Москви як на роботу. Проте, схоже, українські переговорники більше вирішують там свої корпоративні питання і зустрічаються не з тими людьми, які можуть вплинути на зміст газових контрактів", - відзначив Нарбут.
За словами експерта, таким прикладом "корпоративного інтересу" є отримання Ostchem Holding Ltd бізнесмена Дмитра Фірташа для своїх хімпідприємств 4 млрд. куб. м середньоазіатського газу.
"Поки ж результати переговорів ми бачимо в постачаннях середньоазіатського газу на приватні хімпідприємства. Думаю, в цій операції використовувалася давальницька схема. Не виключено, що і продукція українських хімпідприємств продаватиметься через певну спільну з росіянами структуру", - передбачив експерт.
Нагадаємо, Україна неодноразово заявляла про бажання переглянути газові контракти з ВАТ "Газпром" в частині формули, за якою визначається вартість палива. Зокрема, на останній зустрічі з головою правління "Газпрому" Олександром Міллером Президент Віктор Янукович заявив, що Київ хотів би зменшити базову розрахункову цифру, яка сьогодні становить $450 за 1 тис. куб. м газу.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас