У США розкрили аферу на ринку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США розкрили аферу на ринку нафти

Енергетика
1254
Комісія з термінової біржової торгівлі США (CFTC) висунула звинувачення в маніпулюванні на ринку нафти трьом компаніям і двом трейдерам. Вони підозрюються в тому, що під час сплеску цін на нафту в 2008 році акумулювали значні обсяги фізичної нафти, створивши видимість дефіциту, і заробили на цьому через ф'ючерси 50 млн дол.
У вівторок CFTC направила до суду претензії до американського нафтотрейдеру Parnon Energy і афілійованим з нею лондонській Arcadia Petroleum і швейцарській Arcadia Energy. Звинувачення у маніпулюванні на ринку нафти також висунуті співробітникам цих компаній - австралійцю Джеймсу Дайер і каліфорнійцю Ніколасу Уайлдгузу. Всі згадані компанії належать норвезькому мільярдерові Джону Фредріксену (статки 10,7 млрд дол, 72-е місце в рейтингу світових багатіїв Forbes).
CFTC висунула звинувачення в рамках розпочатого ще в 2008 році розслідування можливих маніпуляцій на ринку нафти. Це всього лише друга подібна справа. Примітно, що CFTC звернулася до суду через три тижні після того, як президент США Барак Обама створив нову робочу групу, доручивши їй "шукати всі випадки шахрайства і маніпулювання на ринку нафти" на тлі нового цінового стрибка.
Регулятор передбачає, що Parnon Energy, Arcadia Petroleum, Arcadia Energy та їх співробітники скуповували значні обсяги нафти в Кашінгу, нафтовому хабі, який виступає пунктом постачання палива за ф'ючерсними контрактами на марку WTI. Зокрема, в січні 2008 року вони викупили 4,6 млн бар. нафти, або дві третини від всього її обсягу, доступного за контрактами на лютневі ф'ючерси. У березні вони купили 6,3 млн бар., або 84% від усього доступного обсягу за ф'ючерсами на квітень.
Ці покупки створили враження дефіциту нафти і призвели до зростання вартості ф'ючерсів на WTI на Нью-Йоркській товарній біржі NYMEX. Ф'ючерси були куплені заздалегідь: підозрювані розраховували зіграти на підвищення. І незважаючи на те що махінації збільшили ціну на нафту лише на 1 дол, за рахунок великих обсягів фігуранти змогли отримати значний прибуток. Для порівняння, із січня по квітень 2008 року нафта подорожчала на 20 дол, а у липні досягла історичного максимуму 147 дол за бар.
Однак на цьому афера, як стверджують у CFTC, не закінчилася. Зібравши вершки зі зростання на ринку нафтових ф'ючерсів, шахраї відкрили короткі позиції, розраховуючи заробити на зниженні цін. Після цього вони несподівано для ринку продали викуплену раніше фізичну нафту.
Загалом Parnon Energy та інші згадані в позові компанії заробили 50 млн дол. CFTC вимагає повернути цей незаконно отриманий прибуток і компенсувати завдані збитки у трикратному розмірі. Таким чином, загальний обсяг фінансових претензій може досягти 200 млн дол.
"Ймовірно, звинувачення будуть доведені: у CFTC, схоже, досить доказів маніпулювання цінами. Однак у будь-якому випадку це не дуже значний чинник для ринку в цілому. Він діяв лише короткий час, і не думаю, що він привів до якогось або серйозного руху нафтових котирувань", - сказав РБК daily президент Strategic Energy and Economic Research Майкл Лінч. За його словами, політики хочуть показати свою активність і знайти винного у зростанні цін на нафту. Однак, наприклад, нинішнє подорожчання "чорного золота" викликане хвилюваннями на Близькому Сході та фундаментальними факторами, зазначив пан Лінч.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас