Ставки на міцний шлунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки на міцний шлунок

Кредит&Депозит
1913
"Банки почали активно знижувати ставки за довгостроковими кредитами, що вже викликає занепокоєння. На впродовж 2011 р. ставки будуть продовжувати падати", - заявив учора голова правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Ігор Юшко. За словами банкіра, відсоткові ставки за довгостроковим кредитом (від 3 років) вже досягли критичних позначок, і найближчим часом впадуть до 15% річних.
Це, як запевняє Ігор Юшко, ускладнить банківському товариству прогнозування прибутку в довгостроковій перспективі - у розрізі 3, 5 і 10 років. Мовляв, запозичені зараз довгострокові депозити будуть дорожчими за видані через 5 років довгострокові кредити через їх здешевлення.
Втім, згідно з даними, наданими "і" фінансовим аналітиком компанії "Простобанк Консалтинг" Володимир Паюк, на 23.05.2011 ефективні ставки за довгостроковими кредитами, наприклад, на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості, у гривні становили від 18,96% річних (строком на 5 років) до 17,82% річних (на 20 років). При цьому, кредити в іноземній валюті для фізичних осіб не видаються, за винятком кредитування в російських рублях одного банку (середня ефективна ставка такого кредиту коливається в діапазоні 14,37% -14,62%).
Що стосується кредитування юридичних осіб (з сегменту малого та середнього бізнесу), то більшість банків видає кредити на поповнення оборотних коштів терміном до 1 року. Середні ефективні ставки за такими кредитами становлять (на 18.05.2011): у гривні - 21,56% річних, в доларах США - 15,25%, в євро - 15%. При цьому кредити в іноземній валюті видаються тільки підприємствам, що мають валютну виручку, достатню для погашення кредиту та відсотків по ньому.
"Ставки за кредитами на покупку нерухомості на вторинному ринку для фізичних осіб в 2011 р. знизилися трохи більш ніж на 1 п.п. За кредитами на поповнення оборотних коштів терміном на 1 рік для юридичних осіб з сегменту середнього та малого бізнесу зниження середніх ефективних відсоткових ставок з початку року склало: у гривні - 0,76 в.п., у доларах США - 1,25 в.п., у євро - 0,69 п.п.", - повідомив Володимир Паюк. Причинами легкої корекції відсоткових ставок, за його словами, в першу чергу виступило зниження ставок за депозитами, а також відновлення кредитних програм багатьма банками.
"У порівнянні з минулим роком відсоткові ставки за довгостроковими кредитами впали, але сьогоднішня ціна кредиту все ще не досягла докризового рівня, і ставки залишаються досить високими", - коментує фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих. На думку експерта, банкіри рано захвилювалися: адже за 2011 р. ставки за довгостроковими кредитами впали на 4 п.п. і впадуть до кінця року ще на 0,5 п.п. А це набагато нижче, ніж падіння відсоткової ставки за депозитами.
"Падіння ставок за довгостроковими кредитами не критичне, більше того - це позитивне явище, оскільки для розвитку економіки хотілося б бачити більш прийнятні ставки за кредитами", - заспокоює голова правління "Ерсте Банк" Павло Цетковський. За його словами, даний тренд зниження кредитних ставок, в першу чергу, пов'язаний зі збільшенням ліквідності на міжбанківському ринку. При цьому зі зниженням довгострокових ставок на кредити банки також знижують ставки за депозитами. "Ставки за кредитами в 2011 р. суттєво не зменшаться, але можна очікувати на продовження зменшення ставок за депозитами", - говорить він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас