Історично не склалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Історично не склалося

855
У парламенті зареєстровано законопроект про скасування закону, що припускає використання копій Прапора Перемоги поряд з державним прапором. Його автори, народні депутати фракції "Наша Україна-Народна самооборона", попереджають представників більшості, що, відмовившись голосувати за їхній законопроект, вони візьмуть на себе відповідальність за розкол країни. У Партії регіонів авторів документа назвали "націонал-фашистами" і дали зрозуміти, що їх закон не буде ухвалений.
Законопроект № 8561 "Про скасування закону "Про внесення змін до закону "Про увічнення перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років", що стосуються порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги'" підготували і внесли до парламенту народні депутати Микола Мартиненко та Арсеній Яценюк (обидва - "Наша Україна-Народна самооборона"). "Ухвалення закону про червоні прапори призвело до значного підвищення суспільної напруги та обурення в українському суспільстві, посилення його розколу за політичними ознаками", - говориться в пояснювальній записці до документа.
Нагадаємо, закон, який передбачає використання копій Прапора Перемоги під час усіх офіційних заходів, присвячених Дню Перемоги, дням звільнення і оборони населених пунктів від німецько-фашистських загарбників, а також розміщення його поруч з національним прапором на будівлях органів влади, був ухвалений парламентом 21 квітня.
Ще до підписання документа главою держави спроба представників проросійських організацій розгорнути 9 травня на Пагорбі Слави у Львові червоний прапор закінчилася масовими зіткненнями між ними і членами Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Втім, це не завадило президенту Віктору Януковичу 20 травня підписати закон.
Автори законопроекту вважають, що після підписання закону главою держави "у кожну пам'ятну дату з історії Другої світової війни виникають загрози нових, ще більш масштабних конфліктів". Крім того, на їхню думку, якщо парламентська більшість, "зокрема, фракції Партії регіонів і Народної партії", не підтримає законопроект № 8561, "вона буде нести повну відповідальність за провокацію розколу держави". "Привид громадянського конфлікту потрібно загнати назад, в історичне минуле", - йдеться в повідомленні прес-служби "Нашої України-Народної самооборони".
Представники фракцій, згаданих у заяві Миколи Мартиненка і Арсенія Яценюка, до ініціативи своїх колег з парламенту поставилися прохолодно. "Роблячи подібні заяви, вони повинні виходити не з інтересів свого ядерного електорату, а з інтересів країни, - сказав заступник глави фракції Народної партії Олег Зарубінський.- Не думаю, що їх законодавча ініціатива буде підтримана залом". "Для націонал-фашистів і окремих стурбованих нагадую: сьогодні єдиною об'єднуючою ідеєю для українського народу є велика Перемога. І нікому не вдасться розгорнути Верховну раду на її праведному шляху об'єднання суспільства", - в свою чергу заявив заступник глави фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас