ОПЕК компенсує нестачу нафти на світових ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК компенсує нестачу нафти на світових ринках

Енергетика
234
Світові ринки нафти зараз відчувають дефіцит нафти, однак Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) готова забезпечити попит, заявив в інтерв'ю Financial Times постійний представник Ірану у нафтовому картелі Мохаммед Алі Хатібі.
При цьому Іран традиційно входить до "яструбів" ОПЕК, які посилено чинять опір закликам до збільшення видобутку в умовах підвищення цін, відзначає FT. Однак цього разу іранський представник ясно просигналізував про кардинально протилежну позицію.
"ОПЕК прагне частково компенсувати дефіцит пропозиції нафти та забезпечити рівновагу на ринку, і в майбутньому ОПЕК продовжить здійснювати свої обов'язки, тобто підтримувати баланс на ринку", - сказав М. Хатібі.
Іран головує в ОПЕК цього року.
За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), через військові дії в Лівії постачання нафти з країн ОПЕК скоротилися на 1,3 млн барелів на добу (б/д). Наразі цей дефіцит не так відчутний, оскільки в Європі йде сезон техобслуговування НПЗ, однак як тільки він завершиться, ціни на нафту знову почнуть підвищуватися посиленими темпами.
Країни ОПЕК підвищать видобуток не настільки значно, щоб повністю покрити дефіцит, прогнозують експерти. Передбачається, що до кінця II кварталу він складе близько 1,1 млн б/д, а до кінця року може зрости ще більше, якщо ОПЕК не ухвалить рішення підвищити квоти на видобуток нафти.
Переговори в ході наступної зустрічі ОПЕК, яка відбудеться 8 червня у Відні, швидше за все, будуть ускладнені цілим рядом політично питань. В тому числі досі під сумнівом участь у заході представників двох учасників картелю - Ірану і Лівії.
За повідомленнями ЗМІ, міністр нафтової промисловості Лівії Шокрі Ганем таємно покинув країну і зараз перебуває в Тунісі. З'явилася інформація про те, що він перейшов на бік опозиції. За іншими даними, він виконує спеціальне завдання лівійського лідера Муамара Каддафі.
Тим часом іранський президент Махмуд Ахмадінежад відправив міністра нафти країни Масуда Мірказемі у відставку і призначив самого себе т.в.о. голови нафтового відомства. Проте конституційний орган Ірану ухвалив, що президент не може суміщати свою роботу із міністерською посадою, тому, якщо Іран найближчим часом не знайде іншого представника, крісло голови за столом переговорів у Відні виявиться вакантним.
Іран за обсягом видобутку нафти посідає друге місце серед країн ОПЕК і четверте в світі. Нафтовий експорт забезпечує близько 80% бюджетних доходів країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас