ООН: Спад глобальної економіки в 2011-2012 роках продовжиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Спад глобальної економіки в 2011-2012 роках продовжиться

Казна та Політика
673
Економічне зростання в світі буде продовжувати сповільнюватися в 2011 і 2012 роках, незважаючи на деяке пожвавлення в минулому році. Такий висновок міститься в доповіді ООН про тенденції у світовій економіці в 2011 році.
"Вихідний прогноз ООН щодо зростання світового валового продукту становить 3,1% в 2011 році і 3,5% в 2012 році, що нижче за 3,6% за 2010 рік і докризові темпи глобального зростання", - говориться в доповіді. За даними її укладачів, слабкі точки в основних розвинених країнах продовжують "гальмувати відновлення світової економіки і створювати ризики для глобальної економічної стабільності в наступні роки".
"Багато урядів, особливо в розвинених країнах, вже зміщуються у бік жорсткої економії бюджетних коштів. Це негативно вплине на зростання світової економіки в 2011-2012 роках", - говориться в доповіді.
"Незважаючи на помітний прогрес, досягнутий в скороченні проблемних активів банківського сектора, численні ризики залишаються. Становище на ринках нерухомості може ще більше погіршитися, зростання кредитів залишається слабким, а безробіття утримується на стійко високому рівні", - наголошується в доповіді.
Глобальні дисбаланси, прогнозують його автори, можуть знову збільшитися, що, в свою чергу, може збільшити нестабільність фінансових ринків. "Розширення грошової маси і подальше зниження курсу долара може бути використане США для зниження своїх значних міжнародних зобов'язань через інфляцію і експорт, але це, швидше за все, створить небезпеку порушення торгівлі і фінансових ринків", - йдеться в доповіді ООН.
Крім того, попереджають її укладачі, ослаблення долара загрожує підвищенням цін на імпортні товари в самих Сполучених Штатах, на найбільшому споживчому ринку в світі, і тим самим підриває купівельну спроможність. "Це може призвести до спаду в глобальній торгівлі, тобто до результату, протилежного споживчому буму в США, який підживлював глобальне економічне зростання до фінансової кризи", - підкреслюється в доповіді. Відповідно, якщо зростуть побоювання, що експорт буде підірвано слабкістю долара, країни, що розвиваються, будуть, зрозуміло, схильні проводити інтервенції на валютних ринках, як це вже робиться.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас