Співробітників ДАІ посилають на профілактику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Співробітників ДАІ посилають на профілактику

1647
Згідно з наказом №131 "Про затвердження змін до інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС", підписаним міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим, в роботу ДАІ доданий ряд ключових нововведень. Як повідомив керівник прес-служби департаменту ДАІ МВС Ігор Клопотий, нова інструкція орієнтує роботу співробітників на "профілактику ДТП і допомогу учасникам дорожнього руху". "Про якість роботи інспекторів буде свідчити зниження кількості ДТП. Ми плануємо змінити імідж служби, яка виконує каральні функції, на користь забезпечення безаварійного дорожнього руху", - уточнив Клопотий.
Крім цього, з інструкції були вилучені положення про "відкритий", "прихований" і "змішаний" способи патрулювання, що дозволяють інспекторам працювати на автомобілях без спеціального кольорографічного забарвлення і розпізнавальних знаків. Тепер співробітники ДАІ не мають права зупиняти автомобілі в разі відсутності талона про проходження державного технічного огляду, а також якщо номерні знаки розміщені в невстановленому місці або забруднені так, що з відстані 20 м неможливо прочитати, що на них написано. Крім цього, у новому документі відсутній розділ про поквартальне планування роботи патрулів ДПС і про звітність за підсумками планового періоду.
Нагадаємо, в листопаді 2010 року на сайті YouTube з'явився відеоролик оперативної наради у Бердянській ДАІ, де його керівник зачитував план з кількості протоколів, які потрібно скласти: "Не змінюємося, поки не буде по вісім протоколів. Чотирьох п'яних нам щодня треба передавати". Інцидент викликав резонанс, після чого міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов звільнив з посади начальника ДАІ Запорізької області Володимира Зозулю.
За новою інструкцією співробітникам ДАІ дозволяється патрулювати дороги тільки на службових автомобілях з увімкненими світловими сигнальними пристроями синього кольору. Зокрема, "мигалки" на автомобілях ДПС повинні бути постійно включені на трасах державного значення і між стаціонарними постами в межах території обслуговування. У межах міста допускається розміщення патрулів ДПС без світлових сигналів, виключно в місцях підвищеної концентрації ДТП. "Місце найбільшої концентрації ДТП може змінюватися в залежності від багатьох факторів: часу доби, погодних умов", - зазначив клопотів, додавши, що в столиці найбільш небезпечними вважаються Столичне шосе, проспект Перемоги та Кільцева дорога. Він уточнив, що в Києві для забезпечення безпеки дорожнього руху щодня задіяно близько 400 співробітників ДАІ.
У громадському русі "Дорожній контроль" переконані, що водіям буде проблематично оскаржити розміщення постів ДАІ. "Наша практика показує, що дуже часто патрулі ДПС розміщуються там, де їх погано видно, використовуючи для цього і рельєф місцевості, і зелені насадження. Тому, щоб довести, що наряд ДАІ розташований всупереч інструкції, доведеться роздобути як мінімум інформацію про статистику ДТП на відповідній ділянці дороги", - сказав керівник проекту Ростислав Шапошников. На його думку, наявність нової інструкції не поліпшить стосунків між водіями та інспекторами ДПС: "Співробітники ДАІ стають ввічливими з водіями, тільки коли бачать камеру або розуміють, що їхні слова записуються на диктофон, оскільки в разі неадекватної поведінки їм загрожує звільнення".
Голова профспілки таксистів Василь Попик вважає, що введення нової інструкції зменшить можливості для хабарів недобросовісними співробітниками ДАІ, але не стабілізує ситуацію на дорогах. "Керівництво країни має забезпечити своїм рішенням рівність на дорогах для всіх учасників дорожнього руху. Категорії населення, які користуються підвищеними привілеями в дорожньому русі, досить часто провокують своїми діями ДТП, - зазначив пан Попик.- Через це в нашій країні дуже низька культура водіння".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас