У країнах Євросоюзу проведуть стрес-тести для АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У країнах Євросоюзу проведуть стрес-тести для АЕС

Енергетика
109
Країни Євросоюзу (ЄС) домовилися провести перевірку всіх більш ніж 140 атомних електростанцій (АЕС) в ЄС на предмет їх безпеки у світлі ризиків, пов'язаних з природними катастрофами і людськими помилками. Про це заявив в в інтерв'ю радіостанції Deutschlandfunk комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер, повідомляє агентство dpa, передає Deutsche Welle.
За словами Еттінгера, ці стрес-тести для АЕС почнуться в червні і триватимуть до грудня. Вперше будуть досліджені ризики, що виникають від усіх видів стихійних лих, включаючи повені, землетруси, цунамі, а також екстремальний мороз і спеку. Будуть враховані також проблеми, які можуть виникнути через людську помилку або неувагу, а також авіакатастрофи.
Єдиний фактор, який залишиться за рамками перевірки, - це загроза терактів. Таке рішення схвалене з міркувань національної безпеки. Еттінгер з розумінням поставився до небажання ряду країн розкривати свої плани в цій сфері, оскільки це, за його словами, може опосередковано сприяти тероризму.
Варто відзначити, що 24 травня японська енергетична компанія TEPCO, яка є оператором постраждалої від землетрусу і цунамі АЕС "Фукусіма-1", підтвердила побоювання про часткове розплавлення паливних стрижнів на декількох енергоблоках станції. TEPCO як і раніше очікує на істотне зниження рівня радіації в районі "Фукусіма-1" протягом трьох місяців, а на стабілізацію ситуації на аварійних енергоблоках АЕС - протягом шести-дев'яти місяців.
Нагадаємо, 11 березня 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9. Підземні поштовхи і подальше за ними цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, декільком вибухів і витік радіації на цьому підприємстві. За офіційною інформацією, жертвами стихії стали 15 тис. 57 чоловік. Після аварії на "Фукусіма-1" лідери багатьох країн заговорили про посилення ядерної безпеки.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас