Київ зняли з рахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ зняли з рахунку

Казна та Політика
1051
Україна втратила місце в раді директорів ЄБРР, повідомили колишні українські директора банку. Учасники щорічних зборів учасників ЄБРР, що проходив 20-21 травня в Астані, не підтримали кандидатуру Ігоря Подолєва при його переобранні на посаду одного з 23 директорів. Інтереси України в організації буде представляти Швейцарія. "Під час загальних зборів було вирішено відформатувати представництво України в ЄБРР.
Приєднавшись до одного з найбільш впливових акціонерів банку, яким є Швейцарія, ми не втратили, а посилили свої позиції, - впевнений начальник прес-служби Міністерства фінансів Віктор Косарчук.- З економічної точки зору нам від цього партнерства можна чекати на збільшення фінансової підтримки. Україна буде брати активнішу участь у геополітичних процесах з розширення регіону дії ЄБРР". Зараз Мінфін очікує від банку на збільшення фінансування з чорнобильських програм. За підсумками 2010 року загальний обсяг операцій ЄБРР у ​​країні перевищив 6 млрд євро."Україна представлена ​​в раді директорів ЄБРР. Ми як працювали, так і будемо працювати", - повідомив провідний радник ЄБРР в Україні Антон Усов. Серед акціонерів ЄБРР - 61 країна Європи і Центральної Азії, Європейський Союз і Європейський інвестиційний банк.
За словами екс-директора ЄБРР (1996-2005 роки), народного депутата Юрія Полунєєва, Україна позбулася місця в раді директорів організації через погані відносини з іншими членами і затягування докапіталізації. "У нашу групу входили Україна, Румунія, Молдова, Грузія і Вірменія. Румунія, як член ЄС, не хотіла, щоб її інтереси в ЄБРР представляла Україна, вони вимагали ротації або приєднання до іншої групи. Ми з ними не домовилися, тому вони голосували проти нас, - розповів Полунєєв.- Крім того, під час збільшення капіталу ЄБРР Україна вчасно не надала письмове підтвердження надання коштів. Лист прийшов із запізненням, не був зарахований, і частка України в ЄБРР була розмита". Минулого року ЄБРР вирішив збільшити свій капітал на 10 млрд євро. Україна отримала право викупити 8 тис. акцій на 80 млн євро, з яких 8 млн євро потрібно було внести у вигляді сплаченого статутного капіталу.
За словами Усова, Україна схвалила рішення про збільшення капіталу, але цього не відбулося з технічних причин. На 6 квітня 2010 року внесок України в капітал ЄБРР складав 168,08 млн євро.
Втрату країною прямого представництва в організації експерти оцінюють негативно. "Це єдина посада, яка належала Україні в міжнародних фінансових організаціях. Через неї ми могли впливати на політику ЄБРР і сприяти залученню інвестицій зі сторони банку та інших співінвесторів, - повідомив Юрій Полунєєв.- Це представництво у нас було майже 20 років. Його втрата - одна із найбільш серйозних дипломатичних поразок України за весь час незалежності. Обсяг інвестицій до нас скоротиться".
Повернути представництво на наступному голосуванні в 2014 році не представляється можливим. Група, до якої входила Україна, розпалася, і її учасники перейшли в інші об'єднання. "Мені особливо прикро, оскільки я сам створював це місце. Ми погано боролися і втратили його через низькі темпи розвитку за останні 15 років, - каже екс-директор ЄБРР від України (1992-1993 роки) Олександр Савченко.- Втрати можна буде компенсувати, тільки якщо наша дипломатія буде особливо активною".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас