Янукович: Україна має намір продовжити співпрацю з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна має намір продовжити співпрацю з МВФ

Казна та Політика
456
Україна має намір продовжити співпрацю з МВФ. Про це в інтерв'ю Bloomberg заявив Президент України Віктор Янукович.
Нагадаємо, 18 травня ц.р. міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що в разі ненадання кредиту від МВФ Україна звертатиметься в інші організації. Він пояснив, що система надання Україні кредитів від МВФ - це захисний механізм державних фінансів України на всіх світових ринках і "кредити, які надаються за програмою stand-by, яка зараз у нас діє, йдуть не на підтримку платіжного балансу нашої держави і ми не фінансуємо дефіцит державного бюджету за рахунок stand-by МВФ, але для цього дуже важливо мати такі чинники, мати програму".
В той же час Ярошенко не повідомив, в які інші структури Україна планує звертатися з проханням про кредити. Також він підкреслив: "Робота з МВФ - це один з важливих пріоритетів Міністерства фінансів і уряду щодо дії цієї програми і ми ведемо активні переговори, і я дуже сподіваюся, що у нас все йтиме за запланованою програмою".
Також він повідомив, що на Міжнародній конференції, яка пройшла в Лондоні 16-17 травня і була присвячена питанням інвестиційного клімату в Україні, керівник МВФ в Україні Макс Альєр відзначив, що в Україні є як позитивні кроки, так і проблемні моменти в роботі з МВФ, але вони долаються.
Раніше, 16 травня Альєр заявляв, що Україна повинна почати пенсійну реформу і підвищити тарифи на газ для населення, аби отримати чергову порцію кредиту від МВФ.
Він також деталізував вимоги, що висуваються МВФ Києву для надання третього траншу кредиту: "По-перше, це пенсійна реформа і приведення її у відповідність з тими вимогами, які були виписані в Меморандумі (про співпрацю). Друге - це коректування тарифів на газ і опалення", - заявив Альєр. Він також нагадав, що фонд пішов на деякі поступки в питанні підвищення комунальних тарифів, зокрема, і щодо їх повільного підвищення і знаходження інших компенсаторів, що дозволяють скоротити дефіцит "Нафтогаз України", який, у свою чергу, фінансується з держбюджету і впливає на загальні показники української економіки.
Раніше, 12 травня віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко заявив, що пенсійне законодавство буде оновлено до кінця поточної сесії парламенту. Він також відзначив, що до пенсійної реформи уряд підходитиме комплексно. З одного боку, розширюватиметься база наповнення Пенсійного фонду, а з іншого - влада не відмовиться від непопулярних кроків, зокрема щодо перегляду пенсійного віку для окремих категорій трудящих.
Відзначимо, Україна мала отримати черговий транш від МВФ в розмірі близько 1,5 млрд дол. в березні. Але виділення грошей було відкладене через невиконання умов меморандуму з фондом.
В проекті Меморандуму про економічну і фінансову політику (МЕФП), погодженого українською стороною і місією МВФ, було закріплено зобов'язання уряду України реалізувати пенсійну реформу для отримання чергового траншу кредиту МВФ.
Раніше, 22 грудня 2010 р. МВФ у Вашингтоні розглянув питання про перший перегляд кредитної програми stand-by для України і надання другого траншу кредиту. Зокрема, рада директорів прийняла рішення виділити Україні другий транш кредиту в обсязі 1 млрд SDR, що складає близько 1,5 млрд дол.
Відзначимо, в липні минулого року МВФ погоджував програму фінансової допомоги Україні на загальну суму понад 15 млрд дол., які Київ має отримати до 2012 р. Це мало стати однією з наймасштабніших програм фінансової допомоги МВФ для подолання кризи в одній країні - велику позику від МВФ отримала після кризи лише Греція.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас