США - найбільша безподаткова гавань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США - найбільша безподаткова гавань

Валюта
1496
В світі досить поширена практика, коли команди приватних банкірів, що працюють в потужних фінансових структурах, пропонують багатим людям з різних куточків світу зберегти їхні гроші в безпеці і секретності.
Причому приказка "надійно, як в швейцарському банку", скоро стане неактуальною. Вже два роки Штати змушують Швейцарію активно підписувати угоди, що передбачають розкриття банківських таємниць про стан рахунків американських платників податків. Одночасно влада Штатів протегує переведення шахрайських операцій на свою територію.
"Банкіри, які працюють у США, активно продають послуги з ухилення від сплати податків громадянам Центральної Америки, Карибських островів, всіх країн Латинської Америки. Уряд Штатів не намагається зупинити це, оскільки банкіри і політики не хочуть перешкоджати припливу іноземної готівки в США", - розповідає колишній конгресмен Джек Блум, який очолював комітет з податкових розслідувань.
Фінансисти заперечують причетність до шахрайств і пояснюють свою допомогу багачам з третього світу благородними спонуками. За твердженням президента асоціації Флориди банкірів Олексія Санчеса, латиноамериканці переводять свої гроші в США не для ухилення від податків, а щоб зберегти їх від тиранів і грабіжників. Капітали течуть в Штати, оскільки люди, за його словами, не довіряють фінансовим інститутам, підконтрольним правителю Венесуели Уго Чавесу або колумбійській владі, що загрузли в корупції і зв'язках з наркоторговцями.
Втім, за останні десятиліття було розкрито немало випадків, коли на рахунках американських банків знаходили кошти, що виводяться з країн диктаторами і наркокартелями. У 1999 р. розслідування Конгресу США виявило на депозитах приватного банку Citibank гроші президента Індонезії Мухаммеда Сухарто, підозрюваного у вимиванні зі своєї батьківщини мільярдів доларів.
Згідно з дослідженням Міністерства торгівлі США, іноземці зберігають в американських банках і інвестиційних фірмах близько $3,6 трлн. Інформація про більшу частину цих грошей, за свідченням Джека Блума, не розкривається податковим структурам в країнах, з яких вони надійшли.
"Ми - найбільший податковий притулок у світі. Є хороший жарт про Кайманові острови. Найбільша гавань - це острів. Все правильно. Цей острів або Манхеттен, або Великобританія", - пише глава американської аналітичної компанії Tax Notes International Роберт Голдер.
Американська влада надає дуже мало допомоги Мексиці й іншим країнам, що розвиваються, в пошуку коштів, прихованих на їхній території. Чиновники відмовляються видавати країнам інформацію про рахунки, відкриті їхніми громадянами, посилаючись на відсутність інформації.
За американським законом, люди, які не мають громадянства США і які не проживають на їхній території, не зобов'язані звітувати про кошти, що зберігаються в Штатах, і отримувані відсотки. Винятком є депозити громадян Канади, з якою в США підписана угода про обмін банківською інформацією. У 2009 р. група мексиканських міністрів благала головного казначея Штатів Тімоті Гейнера про укладення подібного договору, але отримала відмову.
"Приватні банки США глузують з місцевих законів країн нашої планети. З 1970-х рр. вони таємно посилали співробітників в Аргентину, Венесуелу і на інші території, щоб відкривати там тисячі фіктивних компаній і приховувати від податкових служб країн третього світу величезні суми. Одночасно банки лобіювали в Конгресі підтримку близької до швейцарської секретності по відношенню до іноземців", - пише в своїй книзі колишній головний економіст консалтингової компанії McKinsey Джеймс Генрі.
Нещодавно глава Федеральної податкової служби США (IRS) Дуглас Шульман зробив чергову спробу зобов'язати банки розголошувати інформацію про вклади іноземців. У відповідь на це 25 членів Республіканської і Демократичної партій написали президенту США Бараку Обамі лист, в якому стверджується, що ця ініціатива завдасть "непоправного збитку американській економіці" у тяжкий для неї час.
Податковими гаванями називають держави і території, що ведуть політику залучення фінансових капіталів з-за кордону шляхом надання податкових та інших пільг. Від офшорних зон гавані відрізняються тим, що пільги тут поширюються не лише на іноземні, але і на місцеві компанії. У 2009 р. Організація економічного співробітництва і розвитку склала сірий список податкових гаваней, зарахувавши до них 32 держави, включаючи Андорру, Антігуа і Барбуду, Багами, Британські Віргінські острови, Сан-Марино і Панаму. США в цьому переліку немає.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас