Віктор Янукович налагоджує контракти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Янукович налагоджує контракти

Енергетика
1124
Президент Віктор Янукович вчора в Києві обговорив з главою російського "Газпрому" Олексієм Міллером можливість зміни формули ціни на газ. "Викликає питання і базова ціна, і сама формула. Та формула, яка застосовується в Європі, для України абсолютно не підходить", - заявив Янукович. Президент відзначив, що ціна на газ для України в порівнянні з країнами Європи має бути значно нижчою, враховуючи, зокрема, меншу відстань між Україною і Росією.
"Я б хотів, щоб ми з вами сьогодні як старі партнери обговорили цю тему", - сказав він. У свою чергу Міллер лише відповів, що готовий обговорити "тенденції, які складаються на ринку" і "питання двосторонньої співпраці в газовій сфері".
Олексій Міллер учора увечері зустрівся і з главою Міненерго Юрієм Бойком. Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що офіційних результатів переговорів поки немає. Їх варто чекати лише в середу, додав прес-секретар Бойка Олександр Колодій.
Фактично Росія в переговорах дала зрозуміти, що не має наміру переглядати існуючі контракти, стверджує високопоставлене джерело в Міненерго. "Подібні питання вирішуються на рівні президентів або прем'єр-міністрів. Той факт, що на переговори прислали главу 'Газпрому', говорить, що Росія тягне час. Восени і взимку домовлятися про газ буде складніше, ніж навесні-влітку", - пояснив співрозмовник. За його словами, Україна конкретизувала свої пропозиції і тепер вимагає, щоб базова ціна у формулі була встановлена на рівні $350, а не $450 за тис. кубометрів. "Ця базова ціна встановлена виходячи з вартості газу в Східній Європі в січні 2009 року за вирахуванням вартості його транспортування", - пояснив співрозмовник.
Раніше в Міненерго заявляли, що базова ціна, закладена у формулу для України, була вища від європейської. Крім того, з неї необхідно було відняти вартість транспортування до європейського кордону. Чинна угода не передбачає сезонної знижки на газ (влітку - на 20-25% дешевше) і знижки на об'єм (чим більше купуєш - тим дешевше), які містяться в інших європейських контрактах "Газпрому". Як основа для розрахунку ціни закладений газойль, як в італійському контракті, хоча альтернативою газу в Україні є вугілля.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що українська влада змушена вести переговори з Росією, аби підготувати ґрунт для виходу на ринок нового посередника. "Я думаю, ситуацію просто доведуть до критичної точки, а потім запропонують 'компроміс' - вивести на ринок нового посередника типу RosUkrEnergo, який поставлятиме середньоазіатський газ", - погоджується начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн. Раніше співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ заявив, що домовився з "Газпромом" про транзит через Росію палива, яке він купує в Середній Азії для своїх хімічних активів. Правда, в "Газпромі" повідомили, що тільки розглядають пропозицію підприємця.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас