Білорусія виставила валюту в коридор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія виставила валюту в коридор

Валюта
1424
Євросоюз оприлюднив оновлений список представників офіційного Мінська, проти яких будуть введені санкції. Список поповнився 13 чиновниками, яким заборонений в'їзд на територію ЄС. Втім, суворих економічних санкцій проти Мінська, яких чекали представники білоруської опозиції, ЄС вводити не став. Таке рішення Євросоюзу для противників режиму Олександра Лукашенка стало несподіванкою. Напередодні представники білоруської опозиції були впевнені, що проти офіційного Мінська введуть суворі економічні санкції. Глави МЗС Франції, Німеччини і Польщі говорили, що вони торкнуться компаній, які пов'язані з оточенням президента Лукашенка.
За даними білоруських ЗМІ, посли країн ЄС в Мінську навіть склали список цих компаній, в якому значилися "Белкалій", "Белтрансгаз" і "Трайпл". Як заявив керівник білоруського інформаційно-аналітичного порталу "Імперія" Юрій Баранчик, введення суворих санкцій могло призвести до швидкого "падіння лукашенківського режиму, а ЄС до цього не готовий".
На посилення грошової політики пішла сама білоруська влада. Після девальвації національної валюти на 56%, яка сталася напередодні, нацбанк Білорусії ввів курсовий коридор і обмеження на готівковому і безготівковому ринках. Вартість кошика валют, що складається з американського долара, євро і російського рубля, не може відхилятися більш ніж на 12% від центрального значення, заданого регулятором.
Відучора регулятор також повернувся до чинної раніше багатолітньої практики обмежень рівня курсу купівлі-продажу іноземної валюти на позабіржовому ринку в межах 2% до офіційного курсу.
Дії монетарної влади Білорусії поки не привели до очікуваного ефекту. І за новим курсом американської валюти в обмінниках немає, а на чорному ринку долари можна купити за 8 тис. руб. Зате після девальвації в країні почалася паніка - населення намагається врятувати свої заощадження, масово скуповуючи електроніку і побутову техніку, а також запасається продуктами. Останні роки білоруська техніка особливого інтересу в населення не викликала - білоруські холодильники або електрочайники за ціною не поступалися європейським аналогам, які продавалися в інтернет-магазинах.
Тепер же перед магазинами, де продається білоруська техніка, вишиковуються величезні черги. Вони майже такі ж, як перед пунктами обміну валют. Масла у вогонь підлило подорожчання пального - воно зросло в ціні на 20%. За останній місяць це вже третє подорожчання пального; у попередні рази воно дорожчало на 10%. Черги на заправках розтягнулися на сотні метрів - люди заповнюють не лише баки, але і каністри.
Нагадаємо, що аналогічні валютні обмеження були введені Нацбанком України під час кризи. Експерти впевнені, що дії центробанку Білорусії є єдино можливим для країни виходом з критичної ситуації. "Для таких дій центробанку є реальні причини: у них дефіцит поточного балансу цілих 15% від ВВП, тоді як у нас торік він склав всього 2,1%, - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру 'Форекс Клуб Україна' Микола Івченко.- Ці обмеження потрібно було вводити ще в 2009 році, як це зробив НБУ. Хоча було страшно, паніка, банки розвалювалися, долар по 10 грн. Тоді Білорусія знецінила свою валюту всього на 20%, а зараз отримала паніку і порожні прилавки, як в СРСР. Але їм потрібні гроші, і через рік-два економіка почне відновлюватися".
Різке здешевлення білоруської валюти понизить попит на українські товари, відзначають експерти. "Без девальвації білоруська економіка не може вирішити проблему з платіжним балансом і почати відновлюватися. Останні декілька тижнів існує підвищений попит на українську валюту з боку білоруських партнерів, - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Белан.- Девальвація може понизити обсяги імпорту в Білорусію українських товарів, які стануть дорожчі, ніж виробництва місцевих виробників. Тому може зрости конкурентоспроможність білоруських товарів в окремих галузях".
Крім того, на українському ринку дії Білорусії можуть викликати короткочасні коливання готівкового долара. "Ця ситуація може привнести психологічний негатив у готівкові ринки довколишніх з Білорусією країн. На Росії це навряд чи позначиться, тому що вона більше орієнтована на ціну газу, - підкреслює Микола Івченко - Але в нашій країні новини з Білорусії можуть збільшити курс продажу готівкового долара на 1-1,5 коп., оскільки населення буде активніше купувати валюту".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас