Мова ринків - єдина, яку розуміють політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мова ринків - єдина, яку розуміють політики

Казна та Політика
366
Криза суверенних боргів не закінчилася і продовжує загрожувати всій єврозоні, а не лише окремим її країнам, заявив сьогодні в Парижі на форумі Організації економічного співробітництва і розвитку її генеральний секретар Анхель Гурріа.
Агентство Moody’s Investors Service сьогодні попередило, що реструктуризація грецьких боргів може вплинути на кредитний рейтинг інших європейських країн і призведе до пониження рейтингу грецьких банків. Це може статися при будь-якій формі реструктуризації - у вигляді вибраного перепрофілювання боргів або широкомасштабного "добровільного" викупу боргів з великим дисконтом, йдеться в заяві агентства.
Ринки не дають урядам час на роздум і проведення реформ, додав президент Євросоюзу Херман ван Ромпей. Всі країни, у тому числі Греція, визнали необхідність реформування економік, але щоб реалізувати необхідні заходи, потрібен час, відзначив він. Проте "ринки не хочуть чекати", засмучується ван Ромпей.
Перше десятиліття єврозони було дуже успішним, хоча країни мали безліч проблем, у тому числі недостатня конкурентоспроможність, великий дефіцит бюджету і зростання державних боргів, відзначив ван Ромпей: "Але ринки не помічали цих проблем. Зараз вони помічають будь-яку дрібницю".
За його словами, в перше десятиліття життя єврозони економічні проблеми не вирішувалися, оскільки не було політичного тиску, а криза простимулювала уряди на реформи. Єврозона в майбутньому стане сильнішою, вважає ван Ромпей.
Прибутковість держоблігацій периферійних країн єврозони підскочила минулої весни, що змусило Грецію, відношення держборгу до ВВП в якої наближається до 150%, звернутися до сусідів по Європі по допомогу. Їй надали 110 млрд євро, проте зараз ведуться переговори про виділення додаткових коштів, які можуть скласти 60 млрд євро. Ринки також покарали Ірландію і Португалію: прибутковості їхніх облігацій зросли так сильно, що країни виявилися не здатні самостійно рефінансувати борги і звернулися по зовнішню допомогу.
Сьогодні 10-річні держоблігації Греції, Ірландії і Португалії торгуються поблизу історичних максимумів по прибутковості (16,81%, 10,67% і 9,5%), в іспанських паперів вона близька до максимуму з 2000 р. (5,49%).
Мова ринку облігацій - це єдина мова, яку розуміють політики, писала нещодавно в статті в Financial Times Аксель Мерк, президент і директор з інвестицій Merk Investments, діалог ринків і політиків змушує інших робити серйозні реформи. "Часто уряди меншості (під тиском ринку) проводили дуже жорсткі реформи. Політики ненавидять цей діалог, але, звичайно, мусять поважати його", - відзначає Мерк.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас